2009-06-03 13:38:52• hírek • Gozner Gertrud

Nemirschinél járt az EKE

Június másodikán a romániai védett területeket kezelő civil szervezetek koalíciójának négy képviselője Bukarestben megbeszélést folytatott Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszterrel. A találkozó keretein belül ismertették a tárcavezetővel, melyek a legfontosabb problémák amelyekkel a védett területek gondnokai szembesülnek.

Május folyamán a védett területeket kezelő civil szervezetek tagjai levelet küldtek a minisztériumba, amelyben értesítették a hivatalos szerveket a Védett Területek Országos Koalíciójának létezéséről, és egyúttal időpontot kértek a minisztertől, amikor is ismertethetik a védett területek gondozásával kapcsolatos problémákat. A kérelmet pozitívan bírálták el, miszerint a koalíciónak is joga van beleszólni a védett területek érintő határozatokba.

A civil koalíciót a nagyváradi Ecotop Alapítvány részéről Eleonora Mircescu, a dévai Alpin Klub részéről Cornel Alexandru, a Zöld Erdély Egyesület részéről Vizauer Tibor Csaba, az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti részéről pedig Márk-Nagy János képviselték.

Egyes megyékben a védett területeknek nincsenek gondnokai, ilyen körülmények között az adott területek könnyen sérülhetnek, vagy tönkremehetnek. A korábban befektetett emberi munka és pénz így könnyen elvesztődhet - fogalmazták meg a zöld egyesületek. A civilek szerint az állami fennhatóság alatt működő Védett Területek Országos Ügynöksége nem végez alapos munkát a rájuk bízott területeken.

Gondot okoz az is, hogy nem áll elegendő pénzforrás a rendelkezésükre, hogy megfelelő módon lássák el ezt a munkát, ezért támogatást várnak az állam részéről. Másrészt a védett területek nagyobb része faluközösségek birtokát képezi. A gazdákat kárpótolni kell ezekért a területekért, mert a természetvédelmi megszorítások miatt komoly jövedelmektől esnek el. A Védett Területek Országos Koalíciója 23 civil szervezetet foglal magában.


Gyűlésezik a Védett Területek Országos Koalíciója.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: