2011-04-16 10:11:50• hírek • MTI

Ősztől újítások a tanügyben

A romániai közoktatási reform kisebbségekre vonatkozó fejezete részben már az ősszel kezdődő új tanévben is alkalmazható - derült ki Kovács Péternek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkárának nyilatkozatából.

Az RMDSZ tájékoztató hírlevele szerint Kovács Péter elmondta: az RMDSZ eddig is prioritásként kezelte az anyanyelvű oktatás kérdését. Emlékeztetett arra, hogy az új román oktatási törvény elfogadása után az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége olyan cselekvési ütemtervet dolgozott ki, amely az új jogszabály rendelkezéseinek a gyakorlatba való átültetésére irányul.

Emlékeztetett arra is, hogy január 21-én az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és a Communitas Alapítvány vezető testületei Marosvásárhelyen döntöttek a nyolcadik és a tizenkettedik osztályos román nyelvű történelem és földrajz tankönyvek lefordításáról. Elkezdődött a szaktanárokkal való konzultáció is, Bukarestben tartották a magyar nemzetiségű történelem és földrajz szakos tanárok tanácskozását, majd Kolozsváron a zenetanárok vitatták meg a magyar nyelvű zeneoktatás legfontosabb kérdéseit az új törvény biztosította lehetőségek tükrében.

Kovács közölte, hogy a tizenkettedik osztályosok számára készült, Románia földrajzával és történelmével foglalkozó tankönyvek fordítása és lektorálása folyamatban van, ennek a munkának megközelítőleg a 80 százaléka befejeződött, így szeptemberben 2500 ingyenes példány kerül a diákok padjára.

A romániai magyar tanulók a nyolcadik és a tizenkettedik osztályban eddig románul tanulták Románia földrajzát és történelmét, az új törvény viszont lehetővé teszi a két tantárgy anyanyelvű elsajátítását.

Kovács Péter ugyanakkor megerősítette a romániai magyar sajtó által korábban közölt hírt, miszerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok csak a 2012-2013-as tanévtől kezdődően tanulhatják idegen nyelvként a románt, ugyanis előbb a kerettantervnek kell elkészülnie, és csak ez után térhet át a minisztérium a román nyelv speciális oktatásáról szóló tanterv kidolgozására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: