2011-09-28 17:04:15• hírek • Szatmár.ro

Mariana Popa: két magánlíceum is működik Szatmáron

A Szatmár Megyei főtanfelügyelő "vallott" az intézményvezetőknek.

A prefektusi hivatal kollégiumi ülésére került sor szerda délben, amelyen a Szatmár megyei főtanfelügyelő, Mariana Popa mutatta be az általa vezetett intézmény elmúlt tanévi tevékenységét illetve az idei terveket. Mint kiderült, a tanfelügyelőség alárendeltségében 131 oktatási intézmény működik, de az intézményhez tartozik a szatmárnémeti Gyermekek Palotája, a nagykárolyi Diákok Klubja és négy magánkézben levő oktatási intézmény. A résztvevők fel is kapták ennek hallatán a fejüket, Popa pedig pontosított: egy magánóvoda, egy magánkézben levő posztliceális képzést biztosító intézmény illetve két magán líceum működik.

A Gheorghe Pop de Basesti Líceum a jelenlegi Könnyűipari Iskolaközpontban, az Unirea Líceum pedig a Faipari Iskolaközpontban bérel helyet. Az elmúlt tanévben az Unirea-iskolában egy végzős osztály is volt, öt diákkal, közülük háromnak sikerült is az érettségije. Azonban még mielőtt mindenki olyan magán középiskolára gondol, ahová drága autókban szállítják a sofőrök a gyerekeket tanulni, pontosítanunk kell. Ezekbe a magán oktatási intézményekben olyan személyek tanulnak, akik már "kifutottak" az iskolázottsági korból, illetve nincs sok idejük tanórákat látogatni, így ők egy tömörebb tananyagot tanulnak.

Popától megtudtuk: a tavalyi évben 288 diák részesült a 200 eurós számítógép-vásárlási kedvezményben,  tanulmányi ösztöndíjat összesen 392 személy kapott, szociális ösztöndíjat 1257 személy kapott az első félévben, a másodikban pedig 1259-en kapták a havi támogatást. Idén a tej és kifli programban 44.494 diák kap uzsonnát, tavaly 43.729 diák evett minden iskolában töltött nap az uzsonnából.

A tanügyi újdonságokról is tájékoztatott a főtanfelügyelő

A főtanfelügyelő kitért az idei érettségire is, amely vízválasztónak bizonyult: a 2008-as 77,38 százalékos, a 2009-es 77,29 százalékos, a 2010-es 72,27 százalékos sikerességi arányhoz képest nagyot romlott a teljesítmény, hiszen csak a diákok 43,96 százaléka vette az érettségi jelentette akadályt. Popa szerint az elkövetkezőkben a tanároknak és a diákoknak is sokkal jobban kell majd figyelniük a vizsgára való felkészülésre, hiszen még egy ilyen sikertelenség nem megengedhető.

Szerinte az ilyen kellemetlen meglepetések megelőzése érdekében került bevezetésre a másodikosoktól a tizenkettedikesekig minden osztály számára az ismeretek felmérése. Ennek eredményeit nem fogják nyilvánosságra hozni, maguk a diákok sem tudják majd, hogy milyen dolgozatot írtak, ez elsősorban a tanároknak lesz hasznára, hogy kiderüljön: a tananyag mely részeit kell még egyszer átvenni a nebulókkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: