2016-12-09 14:59:38• hírek • Szatmár.ro

Mária a példakép

A kísértéseket csak azok tudják legyőzni, akik előtt eszményképként ott ragyog Mária a szeplőtelen, a bűntelen, a kegyelemteljes - mondta Ulmer Mihály a Zárda templom búcsúján.

A szeplőtelen fogantatás ünnepén, csütörtökön este hat órától a szatmárnémeti Zárda templomban helyi és zarándok hívek jelenlétében mutattak be búcsúmisét. Az ünnepi momentumot triddum, felkészülés előzte meg - Ulmer Mihály szakaszi plébános készítette lélekben a híveket és ő volt a búcsúmise főcelebránsa is. "Azt ünnepeljük, hogy az Atyaisten az ő legkedvesebb leányának megadta azt a nagy ajándékot, hogy legelső pillanatától, vagyis fogantatásától mentes volt az eredeti bűntől, valamint annak minden következményétől" - emlékeztette a híveket.

Szentbeszédében az emberiség őstörténetét vizsgálta, az alkotás fellázadását és ellenkezését alkotójával, a bűnbehullást és a reményt a kegyelmi állapotba való visszatérésre: "Ahhoz, hogy a mai ünnep igazi jelentőségét megértsük, vissza kell térnünk gondolatban az emberiség őstörténetéhez. A bűnbeeséskor az Isten ellen lázadt a teremtmény, az ember. Az irgalmas Isten már akkor megígérte, hogy lesz majd egy kegyelemben tündöklő asszony és benne fog felemelkedni az az emberiség, amely a bűn mocsarába hullott. Benne ragyog fel az a szépség és jóság, amellyel Isten meg akarja adományozni a teremtményeit, az embereket. A Teremtő a boldogságos Szűz Máriában egy egészen tiszta embert alkot, aki már előre részesül a megváltás kegyelméből. A keresztség szentségében mi csak megszabadulunk az eredendő bűntől, a rosszra való hajlam megmarad és megmutatkozik minden alkalommal, amikor bűnt követünk el. Ezért van az, hogy bármennyire is törekszünk, életünkben a bűn és az erény, a gonoszság és a jóság váltják egymást. Sokszor igencsak sok idő kell elteljen, amíg meg tudunk gyökerezni a jóban és ellen tudunk állni a gonosz, a világ és saját gyarló emberi természetünk kísértésének. Ezeket a kísértéseket csak azok tudják legyőzni, akik előtt eszményképként ott ragyog Mária a szeplőtelen, a bűntelen, a kegyelemteljes."

Ulmer Mihály elmondta, Szűz Mária a példa arra, hogy az emberiség visszatérhet a Teremtő boldogságába: "Mária volt legközelebb a forráshoz és ő részesült a legnagyobb kegyelemben. Ezért a mai ünnepen úgy tekintünk rá, mint az emberiség kitüntetettjére, mint példaképre. Ha pedig így van, nekünk is meg kell próbálnunk úgy élni, hogy ne kövessünk el bűnt. Isten az ő kegyelmét megadja, a lehetőség mindenki előtt nyitott, de el kell fogadni és fel kell használni a kegyelmet. Ha mégis bűnt követünk el, akkor sincs veszve minden, égi édesanyánk, aki a bűnösök menedéke, felismer bennünket, gyermekeit, és elvezet a bűnbánat, a megtisztulás útjára. Bárcsak megértenénk, hogy Mária példája a boldogság forrása és útja, és nem a bűnben keresnénk örömünket... Mária ott áll előttünk, mint egészen tiszta, mint kegyelemmel teljes, a bűnösök szószólója. Hozzá kell fordulnunk, tőle kell kérnünk segítséget."

A szentmise végén Hankovszky Ferenc püspöki helynök, templomigazgató mondott köszönetet a templombúcsú előkészítésében nyújtott segítségért, mindenek előtt pedig Istennek adott hálát. "Életünk folyamán nagyon sok alkalommal hálát adunk Istennek. Megköszönjük neki az élet sok örömét, megannyi ajándékát. De talán sokkal őszintébben és mélyebben tudunk hálát adni amikor Máriát köszönjük meg neki, amikor róla elmélkedünk, hozzá imádkozunk" - mondta. Az áldás után a hívek ebben a máriás hangulatban énekeltek, a kapott gondolatokkal, érzésekkel tértek haza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: