2009-11-28 10:43:41• hírek • bulvaros.hu

A világ 10. legbefolyásosabb embere

Amerika leghíresebb magazinja közétett egy listát a világ 10 legbefolyásosabb emberéről. De vajon mitől lesz egy ember befoyásos? Hogy sok pénze van? Esetleg kifejlett kapcsolati tőkéje?

1. Barack Obama
Obama egy olyan nagyhatalom elnöke, amely mind gazdaságilag mind katonailag első helyén áll a világban. Hatalomra lépése után a gazdasági világválság problémáival kellett szembenéznie és az elődje (az egyébként a lista közelébe sem kerülő George Bush) által elkezdett háborúk hagyatékával.



2. Hu Jintao
2002-ben a Kínai Kommunista Párt főtitkári pozícióját szerezte meg, 2003 óta hivatalosan is a Kínai Népköztársaság elnöke. Az ő befolyása is vitathatatlan - a világ legnagyobb népességgel rendelkező államát irányítja (a világ népességének közel 1/5-e), amely ráadásul a világ legdinamikusabban fejlődő országa is, a világ második legnagyobb gazdasági exportőre. Katonai létszámban a harmadik helyen áll, a seregét folyamatosan fejleszti és modernizálja.



3. Vlagyimir Putyin
Az előző két személytől eltérően érdekes módon Putyin nem Oroszország jelenlegi államfője, hanem "csak" a miniszterelnöke. Maga az elnök, Dmitrij Medvegyev a lista 43. helyét kapta meg.



4. Ben S. Bernanke
A lista negyedik helyén egy 55 éves zsidó származású amerikai közgazdász, Ben S. Bernanke végzett. Neve talán kevésbé cseng ismerősnek, mint az előző három, Forbes indoklása szerint mégis nagy befolyással rendelkezik a gazdaságra nézve, főleg a jelenlegi gazdasági válság idején, hiszen ő az amerikai központi bank szerepét betöltő FED elnöke.

5. Szergej Brin és Larry Page
A világ legnagyobb és talán a legismertebb internetes cégének az alapítói és vezetői kerültek a lista ötödik helyére. Az internet mára életünk szerves részévé vált és tőle elválaszthatatlan az 1998-ban alapított Google. A tudás hatalom - és a XXI. század az információs társadalom kora.

6. Carlos Slim Helu
Talán az ő neve nálunk kevésbé ismert, annál ismertebb viszont Dél-Amerikában. Carlos Slim Helu mexikói milliárdos közel 35 milliárd dolláros vagyonával a világ 3. leggazdagabb embere. Személyes vagyona a teljes mexikói GDP 2%-át teszi ki.

7. Rupert Murdoch
Az ausztrál származású amerikai médiamágnás vagyonával a gazdagok listája 132. helyén áll, ám annál nagyobb a hatalma a médiában és így közvetetten az emberek befolyásolásában: övé ugyanis a "News Corporation", amely a világ 2. legnagyobb média-konglomerátuma és a világ 3. legnagyobb szórakoztató társasága.

8. Michael T. Duke
A Wal-Martot képviseli, mely a világ legnagyobb kiskereskedő cége, diszkont-szupermarket hálózat, és a Forbes indoklása szerint már inkább egy kis ország, mint egy cég, hiszen évi 401 milliárd dollár forgalma van, 8 ezer üzlete, és több mint 2 millió dolgozója. Ezzel Wal-Mart a világ legnagyobb munkaadója.

9. Abdullah bin Abdul Aziz al Saud
A lista kilencedik helyén ismét egy államvezető áll - Szaud-Arábia királya. Szaud-Arábia a világ legnagyobb kőolaj exportőre, és Abdullah nemcsak az ország államfője, de a kőolaj- és ásványügyi Legfőbb Tanács elnöke is. Az állami tulajdonban lévő kőolaj cég, a Szaudi-Aramco a világ legtöbb profitot termelő társasága. Szaud-Arábia a világ olajtartalékainak az 1/4-ét birtokolja.

10. Bill Gates
Talán inkább meglepő az, hogy a világ leggazdagabb embere (40 milliárd dolláros vagyonával) és Microsoft elnöke, Bill Gates csak a lista 10. helyére került, hiszen a világ számítógép felhasználóinak a 85%-a a Microsoft operációs rendszereit és más termékeit használja nap mint nap. Ám a Microsoft csak az egyik oka annak, amiért Bill Gates a lista élére került. A másik Bill és felesége Melinda alapítványa, amely a 34 milliárd dolláros dotációjával a világ legnagyobb alapítványa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: