2015-11-07 17:35:49• hírek • Kocsis Zoltán

Március-áprilisban lehetnek az előrehozott választások

Legkorábban 2016 márciusában-áprilisában lehetne megtartani Romániában az előrehozott választásokat - legalábbis azon konkrét javaslatokat és kiszámított lépéseket tartalmazó forgatókönyv szerint, amelyet az RMDSZ szombaton, Kolozsváron mutatott be a Szövetségi Küldöttek Tanácsán (SZKT).

A mintegy négy órásra nyúlt SZKT-n Kelemen Hunor szövetségi elnök megerősítette a Klaus Iohannisszal való találkozás után is elhangzottakat: a stabilitás érdekében november végéig technokrata, azaz pártfüggetlen szakemberekből álló kormányt kell kinevezni, majd a lehető leghamarabb előrehozott választásokat kell kiírni. Ezt legkorábban 4-5 hónap múlva lehet megtartani.

„Ha megvan a kellő politikai akarat, akkor a parlamentnek módosítania kell a választási törvény néhány cikkelyét, csak ezután lehet kiírni a választásokat", magyarázta Pataki Csaba szenátor. „A demokráciának jobb, hatékonyabb formáját, mint a parlamenti demokrácia, még nem találtak ki. Sok mindent, amit az elmúlt napokban az utcára vonuló tüntetők követelnek, az RMDSZ is évek óta kér. A tüntetők gondjait ezért saját gondjainknak tekintjük. Mindenki érdeke azonban, hogy lehetőleg minél hamarabb stabilizálódjék az ország politikai helyzete", folytatta az RMDSZ Szatmár megyei elnöke.

Románia számára tényleg létfontosságú, hogy a jelenlegi, korlátozott hatáskörű ügyvezető kormány helyét teljes jogkörű ideiglenes kormány vegye át. A törvény szerint ugyanis már el kellett volna készülnie a jövő évi költségvetésnek, továbbra is irányítani kell a különböző elindult folyamatokat. Arról nem is beszélve, hogy az ország rerendkívül fontos, a jövőt jelentősen befolyásoló pillanatok előtt áll. „Senki nem beszél arról, hogy közeledik az előző európai uniós finanszírozási időszak lezárásának ideje, valamint a következő elindítása. Csipkednie kell magát a kormánynak, hisz euró milliárdokat veszíthet az ország, létfontosságú beruházások maradhatnak el", hívta fel a figyelmet pályázatokban rendkívül járatos Pataki.

Az alkotmány szerint az ügyvezető kormány hatásköre legtöbb 45 napig tarthat. Legkésőbb ezt követően kezdhetné el munkáját a szakértői kormány, amelynek meg kell szerveznie az előrehozott választásokat.

„Az RMDSZ-re jellemző módon mi most is konkrét megoldásokkal, operatív lehetőségekkel állunk elő. Az már más kérdés, hogy megvan-e a szükséges politikai akarat Bukarestben, hogy javaslatainkat elfogadják", zárta Pataki Csaba szenátor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: