2011-11-24 16:59:47• hírek • Kegyes Csilla, MTI

Március negyedikén lesz az orosz elnökválasztás

Az orosz törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács pénteki ülésén egyhangú szavazással 2012. március negyedikére tűzte ki az államfőválasztást.

Az orosz alkotmány szerint a törvényhozás felsőháza a választásokat legkorábban száz nappal későbbre, de három hónapnál nem távolabbra tűzheti ki.

Bár az előző elnökválasztás 2008. március 11-én volt, és az elnökválasztási törvény szerint annak a hónapnak a második vasárnapjára kell kitűzni a szavazás időpontját, amelyben az előző zajlott, 2012. március 11-e munkanap lesz Oroszországban. Március 8-a, a Nemzetközi Nőnap hivatalos ünnep és munkaszüneti nap. Ezért kellett egy héttel korábbra, március 4-ére kitűzni a voksolást.

A törvényből fakadóan nem okozott meglepetést a Szövetségi Tanács döntése, viszont kulcsfontosságúnak számít, mert hivatalossá válásától függ a választási kampány kezdete. A szabályozás szerint a közzétételre öt napja van a törvényhozás felsőházának, de az Interfax hírügynökség jelentése szerint a parlamenti közlönynek már a péntek esti számában megjelenik a Szövetségi Tanács határozata, és akkor megkezdődhet a kampány, a jelöltek elkezdhetik a támogatói aláírások gyűjtését. Az eredeti tervek szerint a központi választási bizottság a jövő hétfőn fogadja el az elnökválasztás lebonyolításának menetrendjét.

A kormányzó Egységes Oroszország párt jövő heti országos tanácskozásán jelenti be elnökjelöltjét, aki - mint ezt már korábban Dmitrij Medvegyev,jelenlegi elnök kezdeményezte - szinte teljes bizonyossággal Vlagyimir Putyin kormányfő lesz.
Az államfőt hat évre választják Oroszországban.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: