2010-03-12 12:58:31• hírek • Szatmár.ro

Március idusa - Az MTV ünnepi műsorkínálata

A forradalom korát bemutató dokumentum- és játékfilmekkel, klasszikus irodalmi adaptációkkal, és a központi rendezvények közvetítésével ünnepli az 1848­­-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját a Magyar Televízió.

2010. március 15-én a Magyar Televízió mindkét csatornája közvetíti a központi ünnepi rendezvényeket Budapestről. Az események kommentátora az idén is Nagy György. A hagyományos délelőtti programok, mint az m1-en és az m2-n is élőben követhető zászlófelvonás a Kossuth téren (10.30) vagy a Nemzeti Múzeum előtti megemlékezés (12.00) mellett a köztévé az idén összefoglalót is nyújt az országos eseményekből az m1-en. Az ötvenperces összeállításban beszámol a Múzeumkertben és a Petőfi szobornál tartott budapesti ünnepségekről, valamint Európa Kulturális Fővárosa, Pécs városának ünnepi programjairól. A 22.30-kor kezdődő adásban részleteket láthatnak a nézők a Nemzeti Múzeum homlokzatára vetített különleges fényjátékból is. Szintén felvételről közvetíti az MTV a Széchenyi- és Kossuth-díjak átadását a Parlamentben 23.25-től a nemzeti főadó, ezt az m2 másnap reggel 10 órakor megismétli.

A nemzeti ünnepen a Magyar Televízió mindkét csatornája színvonalas filmekkel, kulturális és ismeretterjesztő műsorokkal várja nézőit. Az m1 előbb egy dokumentumfilmmel eleveníti meg az 1848-49-es szabadságharc magyar szempontból legdicsőségesebb szakaszát, a tavaszi hadjárat idejét (Csalódások és győzelmek tavasza, 14.00), majd egy újabb ismeretterjesztő munkával egy nagy magyar ötvösművész, a szabadságharc korában élt Szentpéteri József életét és munkásságát mutatja be A magyar Cellini címmel (14.55).

Kora délután az Illyés Gyula regénye alapján 1953-ban készült Föltámadott a tenger című monumentális filmalkotás látható az m1-en. A népszerű történelmi játékfilm emléket állít a szabadságharc neves és névtelen hőseinek, ugyanakkor pontosan árulkodik arról a korról is, amelyikben született. A 15.35-től látható filmben Petőfit Görbe János, Bem tábornokot Makláry Zoltán, Kossuthot Básti Lajos, Vasvárit Darvas Iván, Gábor Áront pedig Bessenyei Ferenc alakítja.


Egy népszerű regény-adaptáció: Kárpáthy Zoltán
Egy népszerű regény-adaptáció: Kárpáthy Zoltán


Délután és este Jókai Mór klasszikus regényeinek filmváltozataival kedveskedik nézőinek az m1: 18.50-től az 1966-os Egy magyar nábob, 21 órától pedig az ugyanabban az évben született Kárpáthy Zoltán című filmet sugározza a csatorna. Várkonyi Zoltán filmjeiben nem kisebb színészóriásokat láthatunk viszont, mint Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Latinovits Zoltán, Básti Lajos, Ruttkai Éva, Sulyok Mária, Major Tamás vagy - első filmszerepeinek egyikében - Venczel Vera. Az ünnepi összefoglaló műsort követően, éjfél előtt Ragályi Elemér megrázó filmjét, a Nincs kegyelem című alkotást is bemutatja a csatorna (00.35), majd a Nincs kegyelem werkfilmje után Palásthy György a büfékocsik világát megelevenítő Retúr című filmjével zárja a kínálatot a csatorna (2.15).

Az m2 a délelőtti közvetítések között Petőfi Sándor és Táncsics Mihály emlékeit idézi meg a Napló című sorozatban (10.25, 11.55), majd 13.55-től a Kazinczy Ferenc börtönéveiről szóló, az író emlékiratainak felhasználásával készült Fogságom naplója című tévéfilmet vetíti. Az Esti mese előtt a népmeséről készült Felhőköpenyben csillagkoronával... című műsort láthatják a nézők Jankovics Marcell műsorvezetésével (19.55), majd a témához is illusztrációként A csillagszemű juhász című magyar népmesét 20.40-től. Az m1-hez hasonlóan regényadaptációt vetít az m2 is este: a 21.25-től sugárzott, A lámpás című 1972-es magyar filmet Kovács Ágoston néptanító történetéről Gárdonyi Géza azonos című művéből készítette Hajdufy Miklós. Este 11-től Ákos jubileumi turnéjának televíziós változatát, az Ákos 40+ címűkoncertfilmet vetíti az m2, majd a XIX. századi grúz krónika című, egy kis grúz falu hányattatásait bemutató filmet 00.45-től.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: