2016-01-19 15:48:22• hírek • Szatmár.ro

Március elején fejeződik be a Várdomb utcai Kis Zsinagóga tetőszerkezetének a felújítása

Lassan, de minden évben egy-egy lépéssel közelebb kerül a Szatmári Zsidó Hitközség ahhoz, hogy felújítsa a Várdomb (Decebal) utcában található épületegyüttes épületeit - a Nagy Zsinagógát, illetve a szomszédságában található imaházat. A közeljövőben pályázni is szeretnének, bár a műemléki státusz miatt sokkal macerásabb a procedúra.

Javában dolgoznak az ácsok a Várdomb (Decebal) utcai Nagy Zsinagóga szomszédságában található, sokak által Kis Zsinagógaként emlegetett épület tetőszerkezetének felújításán. A munkálatokat nem lehetett tovább halogatni, több helyen is beázott a tető, károkat okozva részben az épület struktúrájában is. A munka elvileg március elején befejeződik, az ácsok szerint sikerül tartani a kitűzött határidőt.

A Várdomb utcai, műemléknek számító épületegyüttes (ennek részei a nagy és a kis zsinagóga) tagjait évről évre újítják, mindig annyit tudnak dolgozni, amennyi munka kifizetésére van fedezet. Volt év, amikor a Nagy Zsinagóga egyik falát sikerült lefesteni, de volt olyan is, amikor külföldi segítséggel több munkálatot is elvégeztek. Három éve járt Szatmárnémetiben az innen elszármazott Leonardo Farkas-Klein, aki 30 ezer dollárt adott felújításra. "Az összegből sikerült mindkét épületen néhány halaszthatatlan munkát elvégezni. Minden cent elköltéséről jelentést kellett írnunk, számlákat angol nyelvre fordítani, mert az adományozó new-yorki pr-cége követte a pénz elköltését" - magyarázza Décsei Miklós, a Szatmári Zsidó Hitközség vezetője.

"Az épületegyüttes, sőt, Szatmárnémeti központja is meglehetősen rossz helyre épült" - tudjuk meg a felújításokat végző cég vezetőjétől, Honti Andrástól. A Szamos ártere volt ez valamikor, a talaj ma is nedves, a vizet is nehezebben nyeli el, mint másfelé. Az esőzések pedig sok gondot okoztak, hiszen a két épületen nem volt megfelelően kialakított csatorna, emiatt a falak nedvesedtek, salétromosodtak, a padlózat pedig mindkét épületben megsüllyedt. A Nagy Zsinagógában évekkel ezelőtt sikerült kijavítani a helyenként akár 1 métert is elérő süllyedést, a kisebbik épületben források hiányában csak készülnek a felújításra.

Az Országos Zsidó Hitközség minden évben kiutal némi pénzt felújításra, ám a munka elvégzése nem egyszerű - főleg az előkészületek bajosak. Mivel műemléképületekről van szó, minden munka elvégzéséhez vastag dossziét kell összeállítani, láttamoztatni.

"Most arra készülünk, hogy EU-s pályázati pénzből újítsunk. Az elvégzendő munka összértéke 200 ezer lej lenne, ezt szeretnénk pályázat útján előteremteni - tudjuk meg Décseitől. Az összegből a Kis Zsinagóga padlózatának a megjavítása mellett költenének egy állandó kiállítóhely létrehozására is, ami a Nagy Zsinagóga karzatán lenne. Itt a hitközség történetét, emlékeit mutatnák be. Nagy szükség lenne a nagyobbik épület tetejének a konzerválására is, azaz a bádogozás karbantartására, lefestésére.

A két épület közül a hitközség egyébként a kisebbiket, pontosabban annak is az előterét használja. Ez 1927-ben épült, szemben a koncerthelyszín Nagy Zsinagógával, amelyet 1827-ben adtak át. A hitközségnek jelenleg 105 szatmárnémeti tagja van, a vallási alkalmakon nagyjából 30-an szoktak részt venni. A hitközség hetente egy napon klubdélutánt tart - azon általában 15-en vannak jelen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: