2013-03-25 17:38:36• hírek • Kocsis Zoltán

Csak két másik országban rosszabb a tbc-helyzet, mint Romániában

Dr. Pallay Géza
Dr. Pallay Géza

Európában mindössze két országban rosszabb a helyzet a tuberkulózisos megbetegedések terén, mint Romániában. Szatmár megyében tavaly a lakosság 14 ezreléke szenvedett tuberkulózisos megbetegedésben, derült ki azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja alkalmából szerveztek meg a szatmárnémeti tüdőkórházban.

A március 24-i világnapról egy nappal később megemlékező eseményen elhangzott, hogy a korábban legyőzöttnek hitt betegség a XXI. században is jelentős problémát okoz világszerte - elsősorban a szegényebb, vagy amint azt elegánsabban mondani szokták, a fejlődő országokban. Európában elsősorban a szovjet utódállamokban és egykori keleti blokk országaiban.

Évente körülbelül tíz millióan betegszenek meg tuberkulózisban, ami közel három millió személy halálát okozza. Ez azt jelenti, két percenként hal meg valaki tbc miatt. Egyetlen fertőzött személy 10-15 további személyt fertőzhet meg, a legveszélyeztetettebb célcsoport pedig a 15-45 év közötti aktív korcsoport.

Az előadásból megtudhattuk, hogy világviszonylatban Dél-Kelet-Ázsia számít a legnagyobb gócpontnak, Európában pedig Kirgizisztán és Kazahsztán után Románia a harmadik legfertőzöttebb ország. Utóbbi már az intézmény munkatársai által összeállított és román valamint magyar nyelven kiadott kis füzetecskéből derül ki.

A tuberkulózis terjedése világszerte leginkább a migráció és a drogfogyasztás növekedésének tudható be. Noha mindkét jelenség jelen van Szatmár megyében, elsősorban a migrációval, pontosabban a tranzittal magyarázzák a szakemberek, hogy nálunk magasabb a tbc-fertőzöttek aránya. Általános jelenség Romániában, hogy a határ menti megyékben magasabb a fertőzöttség, mint az ország középső részén.

Az előző évben százezer Szatmár megyei lakosra 114 fertőzött jutott, ami meghaladja az országos átlagot. Az elhalálozások száma a 2011-ben történt 17-ről tavaly 31-re emelkedett.

Ami az tbc elleni küzdelem szatmári infrastruktúráját illeti, Szatmárnémetiben és Bikszádon van egy-egy száz ágyas kórház. Ezen kívül Szatmárnémetiben, Tasnádon és Avasfelsőfaluban működik egy-egy rendelő. Illetve Nagykárolyban is, ám az nem a Megyei Tüdőkórház, hanem a helyi városi kórház égisze alatt működik.

A sajtótájékoztató keretein belül Ioan Sergiu kórházmenedzser érdemoklevéllel hálálta meg az intézmény rangidős munkatársainak, egykori vezetőinek áldozatos munkáját. Érdemoklevelet kapott dr. Pallay Géza, dr. Pallai László, dr. Elisabeta Botoncea, dr. Gheorghe Botoncea valamint a külföldön tartózkodó dr. Vasváry György.

„Örülök, hogy ezt az oklevet átvehetem és nem posztumusz tüntetnek ki vele", mondta általános nevetést kiváltva a 85 éves Pallay Géza. „Felhívom mindenki figyelmét, hogy a tuberkulózis elleni harc egyben a szegénység elleni harc is", fogalmazott a jódekéjű szakember.

Hasonlóan nyilatkozott az esemény nyitányán Adrian Stef tanácselnök is, aki egyben felhívta a lakosság figyelmét: a tuberkulózisos betegségek kezelése ingyenes!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: