2014-03-22 19:43:33• hírek • Szatmar.ro

Március 24.- A tuberkulózis ellenes világnap

Románia az idén is csatlakozik a Tuberkulózis Ellenes Világnap megünnepléséhez.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint a világon évente 9 millió ember betegszik meg tuberkulózisban; 3 millióra tehető a szükséges orvosi ellátásban nem részesülő betegek és kontaktjaik (akik környezetükben ki vannak téve a megfertőződés veszélyének) száma; 1,3 millió ember hal meg évente a tuberkulózis következtében. 2012-ben kb. 530 ezer gyereket diagnosztizáltak tuberkulózissal, és 74 ezer gyerek halt meg e betegségben. Noha a betegség gyógyítható, ma is halnak meg tébécés emberek, mivel sok ország nem tudja finanszírozni a korai felismerést és a kezelést. Az esetek 95%-a a kis- és közepes jövedelmű országokban van jelen.

Az idei kampány üzenete: Csökkentsük 3 millióra. Találjuk meg. Kezeljük. Gyógyítsuk meg a tuberkulózist.

Az OMS 2012. júliusi adatai szerint Románia európai viszonylatban az 5. helyen áll a tuberkulózis incidenciája terén (újonnan felfedezett plusz visszaesett betegek): ez 2,5-ször nagyobb, mint a földrajzi értelemben vett európai átlag és 6,7-szer nagyobb, mint az Európai Unió átlaga. Románia maradt az EU-ban a legtöbb tuberkulózisos beteget számláló ország: 2013-ban több, mint 34 ezer beteg, akik közül 1500 multidrogrezisztens. Kb. 1200 beteg hal meg évente.

Nálunk a tuberkulózis kezelése ingyenes, úgyhogy nem az a gond, hogy ne lehetne hozzájutni az orvosi ellátáshoz. Sajnos, az emberek egyrészt nagyon keveset tudnak a betegség terjedéséről, megelőzéséről, felismeréséről és kezeléséről, másrészt elhanyagolják a betegségre utaló jeleket, nem mennek idejében vizsgálatra és nem veszik komolyan a kezelést, „megedzve" bacilusokat (ami nem öli meg, az megerősíti őket), és így aztán súlyosabb formát ölt a betegség, megjelennek a multidrogrezisztens és krónikus esetek. Meg kell említenünk a betegek felelősségét a családjuk és környezetük iránt: hogyha nem csinálják végig helyesen és teljesen a kezelést, akkor terjesztik a baktériumokat, megbetegítve másokat is, köztük a saját gyerekeiket.

Pillanatnyilag a tuberkulózis csökkenő tendenciája észlelhető, ezért már nem kötelezőek a korábban előírt tüdőröntgenes rutinvizsgálatok (házasságkötéskor, munkavállaláskor, tanároknál stb.). Mégis, ahhoz hogy ne ébredjünk pár év múlva arra, hogy újra aggódnunk kell a tuberkulózis terjeszkedése miatt, jó lenne, ha mindnyájan ismernénk és betartanánk azt a tanácsot, hogy bármilyen tuberkulózis-gyanú esetén jelentkezzünk orvosi vizsgálatra (akkor is, ha a vizsgálatok már nem kötelezőek), és megbetegedés esetén a nagyon lelkiismeretesen végezzük a kezelést. Szóval, ismételjük át: ha valaki több, mint három hete köhög, fogyást, fáradtságot étvágytalanságot tapasztal, éjjel izzad illetve hőemelkedése van stb. Forduljon orvoshoz. A saját és családja érdekében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: