2013-03-15 13:23:37• hírek • Kocsis Zoltán

Fogyasztók világnapja

Március 15. a földkerekség magyarsága számára nemzeti ünnepünket jelenti, amikor tiszteletünket fejezhetjük ki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vezetői, harcosai és áldozatai előtt. Ilyen körülmények közepette nem csoda, hogy háttérbe szorul az a tény, hogy ez a fogyasztók világnapja is.

John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök 1962 március 15-én történelmi kijelentést tett a kongresszus előtt: leszögezte, hogy a fogyasztóknak joguk van a biztonsághoz, az információhoz, a meghallgatáshoz és a választáshoz. Néhány évvel később a Fogyasztók Világszervezete további négy ponttal egészítette ki a fogyasztók jogait: a kártérítéshez, az egészséges környezethez, az életfontosságú szolgáltatásokhoz és szükségletekhez valamint a képzéshez való jog.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1985-ben jelölte ki március 15-ét a fogyasztók világnapjává. Ezzel az ENSZ tagországai kötelezték magukat, hogy jogi lépéseket tesznek a fogyasztók védelmében. Romániában az első fogyasztóvédelmi törvényt 1992-ben fogadták el. Ez kimondja az élethez, egészséghez és biztonsághoz; gazdasági érdekek védelméhez; információhoz; képzéshez; termelői és szolgáltatói piachoz való akadálytalan hozzáféréshez; kártérítéshez és a képviselethez való jogot.

Maria Pintér, a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője arra kéri a vásárlókat, „legyenek szigorúbban a termelőkhöz, a forgalmazókhoz. Mi is szigorúbbak leszünk velük szemben".

Felhívja a vásárlók figyelmét, hogy első lépésként mindig írásban forduljanak a forgalmazóhoz, termelőhöz. Amennyiben ily módon barátságos úton nem sikerül megoldani a problémát, akkor forduljanak a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez.

A felügyelőséghez személyesen lehet fordulni a megyei irodákban, illetve klasszikus vagy elektronikus levél formájában. A felügyelőség csak fizikai személyek esetében járhat el.

A világnap alkalmából a szatmári fogyasztóvédők szórólapokat osztogattak péntek délelőtt Szatmárnémeti négy nagy bevásárlóközpontjában, valamint az Emil Palade Élelmiszeripari Szakközépiskolában 17 diák részvételével verseny szerveznek Erkölcstelen kereskedelmi eljárások címmel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: