2007-03-13 22:20:01• hírek • Szatmar.ro

Március 15-i ünnepségek Erdélyben

 Erdély-szerte megemlékeznek a magyar nemzeti forradalom hőseiről.

A hagyományoknak megfelelően, az idén is Erdély-szerte ünnepi keretek között emlékeznek meg az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc hőseiről. 

Szatmárnémetiben 18 órakor, az István téri Petőfi-szobornál kezdődik az ünnepség-sorozat, amely 18 órakor, az Északi Színházban ünnepi előadással zárul.  A részletes program itt olvasható.

Az RMDSZ ezévben Zilahon, Wesselényi Miklós szobránál rendezi meg március 15-i, országos központi rendezvényét. A 13 órától tartandó eseményen jelen lesz és beszédet mond Markó Béla szövetségi elnök, valamint az RMDSZ több vezető politikusa is. A miniszterelnök-helyettes ezt követően részt vesz a krasznai Petőfi Sándor-szobornál 17 órától tartandó ünnepi megemlékezésen.

Ezt megelőzően, március 14-én, Markó Béla Nagyszebenben találkozik Dr Szili Katalinnal, a Magyar Országgyűlés elnökével, akivel 14 órakor részt vesz a Thalia koncert teremben tartandó megemlékező ünnepségen. A szerdai ünnepi program Kolozsváron folytatódik: a szövetségi elnök itt Sólyom Lászlóval, a Magyar Köztársaság elnökével, valamint az RMDSZ számos helyi és országos vezető tisztségviselőjével közösen jelen lesz a Magyar Operában, 19 órától tartandó díszelőadáson, ahol ünnepi beszédet mond. Az eseményt közvetíti a Duna Televízió.  

Az RMDSZ Maros megyei és marosvásárhelyi szervezetei az idén is több rangos rendezvénnyel tisztelegnek a magyar szabadságharc emlékének. A március 15-én, 16 órakor kezdődő postaréti főrendezvény ünnepi szónoka Borbély László területrendezési miniszter lesz.

Marosvásárhelyen, délelőtt 11 órakor, a Bernády téren, a Teleki ház falán elhelyezett Bem emléktábla megkoszorúzásával kezdődik a rendezvénysorozat, majd 13.30 órakor, a Petőfi szobornál folytatódik az RMDSZ, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség Maros megyei szervezetének és az EMKE közös szervezésében sorra kerülő diákünnepséggel.
16 órakor, a Postaréten, a Székely vértanúk emlékoszlopánál rendezik a központi ünnepi rendezvényt, melyen Borbély László területrendezési miniszter mellett beszédet mond Dávid Csaba, a marosvásárhelyi szervezet elnöke is. Maros megyében is számos településen zajlanak megemlékezések: Szászrégenben 16 órától, a római katolikus plébánia udvarán koszorúzzák meg a ‘48-as hősök emlékművét, az eseményt 18 órától, a helyi Kultúrotthonban tartandó ifjúsági műsor követi. Az RMDSZ erdőszentgyörgyi kerületi szervezete 12 órától Kelementelkén a helyi emlékműnél, Erdőszentgyörgyön a Kultúrotthonban, Székelyvéckén a református templomban, 15 órakor pedig Kenden, az 1848-as emlékműnél szervez koszorúzással egybekötött megemlékező ünnepséget. Radnóton 11 órától, a római katolikus templomban, Dicsőszentmártonban 15 órától, a művelődési otthonban emlékeznek a magyar szabdságharcra.
Nagyváradon, 11 órakor, a  biharpüspöki világháborús emlékmű parkjában álló kopjafánál, 12 órakor a nagyváradi 1848-49-es hősök emlékhelyénél, 14-kor Rulikowszky Kázmér emlékművénél, 14.20-kor pedig a Nicolae Bălcescu szobornál koszorúznak az ünneplők. 16 órakor ökumenikus imádkozást tartanak a Szent László római katolikus templomban, majd 17 órakor szintén koszorúzás lesz, ezúttal a Szacsvay Imre szobornál. Ez után következik az immár hagyományos, huszárok által vezetett zászlós, fáklyás felvonulás a Fő utcán a Petőfi szoborig, ahol szintén elhelyezik a kegyelet koszorúit. A rendezvény-sorozat 20 órakor, ünnepi koncerttel zárul a Nagyváradi Sportcsarnokban a Mandala Dalszínház előadásában.
 Nagyszalontán 18.30-kor, Kossuth Lajos köztéri szobránál rendeznek ünnepséget. Részt vesz és  beszédet mond Borbély László miniszter és Pete István szenátor.
Csíkszeredában 14 órakor kezdődnek a megemlékezések: a Nyerges tetőn kopjafa-állítással tisztelegnek a hősök emléke előtt, majd  18 órakor Gál Sándor szobránál folytatódik a megemlékezés.  A résztvevők 18.40-kor fáklyás menetben vonulnak a Vár térre, ahol ünnepi műsorral zárják a március 15-i megemlékezést. Gyergyószentmiklóson 12 órakor lovas huszárok felvonulásával kezdődnek az ünnepségek: a római katolikus templomban ünnepi szentmise lesz, ahonnan a résztvevők a Művelődési Ház előtti térre vonulnak. A koszorúzás 15 órakor, a városi temetőben lesz. A rendezvényen jelen lesz Horváth Anna, az Európai Integrációs Minisztérium államtitkára, Tánczos Barna, az Állami Birtokok Ügynökségének vezetője, valamint Korodi Attila, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium államtitkára is.
Sepsiszentgyörgyön, a hagyományoknak megfelelően, az ünneplők a központban lévő emlékműnél róják le kegyeletüket a hősök emléke előtt. Az eseményen részt vesz Márton Áron képviselő, valamint az RMDSZ területi szervezetének több képviselője is. Alsó-Háromszék számos településén szerveznek megemlékezést, köztük Baróton, Kovásznán, Zágonban.

Hunyad megyében is méltóképpen ünnepelnek március 15-én: 11.30-kor Vajdahunyadon, a református temetőben felállított Petőfi-szobornál, Déván 13 órakor, a Téglás Gábor Iskolacsoport épületében és a református temetőben tartanak ünnepi megemlékezést. A Hunyad megyei ünnepségeken jelen lesz Winkler Gyula megbízott kereskedelmi miniszter, az RMDSZ megyei elnöke, Bogár Ferenc, Magyarország bukaresti nagykövetségének külgazdasági attaséja, az RMDSZ megyei és helyi vezetősége, valamint jelen  lesznek a magyar történelmi egyházak képviselői is.

Nagybányán délelőtt, a református temetőben, a Fekete Sas fogadónál, valamint a Lendvay-szobornál helyezik el az emlékezés koszorúit, 18 órakor pedig ünnepi díszelőadás kezdődik a Városi Színházban. Máramarosszigeten 10 órakor református istentiszteletet tartanak a hősök tiszteletére, majd 12 órakor a református, valamint a római katolikus temetőben Leőwey Klára, Várady Gábor, Szöllőssy Miklós, Móricz Károly és Breznay Pál sírjánál koszorúznak.
Temes megyében is sok helyszínen ünnepel a helyi magyarság: Temesváron 14 órakor, a Győrödi emlékműnél, valamint a Súgi úti temetőnél, 15 órakor Eftimie Murgu szobránál, 15,30-kor Klapka György emléktáblájánál, majd 16 órától a Petőfi szobornál tartanak megemlékező ünnepséget.
Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégium ad otthont a megemlékezéseknek. Gyulafehérváron a Gróf Majláth Gimnáziumban, Torockón a református templomban ünnepel a helyi magyarság.
Brassóban 11-kor a bodolai 1848-as honvédsírnál, 13 órakor az alsótömösi Emlékműnél, 15 órakor pedig a hosszúfalusi emlékműnél, 15.30-kor pedig a Petőfi-szobornál emlékeznek meg a forradalomról. Az ünnepséget 19-kor, a Drámai Színházban tartandó előadás zárja. Az ünnepségen jelen lesz és beszédet mond Markó Attila államtitkár.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: