2018-03-08 12:50:49• hírek • Bede Emőke

Március 15-én egész alakos szobrot avatnak Széchenyi tiszteletére

A gróf kőmása a reégi főtéri parkban kap majd helyet.
A gróf kőmása a reégi főtéri parkban kap majd helyet.

A szabadságharc emlékére szervezett programsorozat alkalmával végre valóra válik a néhai szatmári újságíró, Sike Lajos álma, hiszen egész alakos szobrot avatnak a legnagyobb magyar, Gróf Széchenyi István tiszteletére Szatmárnémetiben.

Gróf Széchenyi István alakja és emlékezete mindig szívügye volt Sike Lajosnak, így 2015-ben meg is fogalmazta azon törekvését, mely szerint Szatmárnémetiben szobrot kell állítani a grófnak. A néhai újságíró akkor még mellszoborban gondolkodott, azonban ennek felállítását már nem élhette meg. Egy hét múlva viszont büszkén tekint le majd odafentről, ugyanis a régi főtéri park Astoria szálló felőli oldalán a Szatmárnémetihez több szálon is köthető Széchenyinek egy egész alakos szobrot állítanak majd.
 

Az alkotás egyébként egy olyan nagyváradi szobrászművész keze munkáját fogja dícsérni, aki nem ismeretlen a helyiek számára, ugyanis Deák Árpádnak köszönhető az István téri Petőfi-szobor és a Láncos templom hátánál található, II. Rákóczi Ferenc fejedelmet ábrázoló alkotás is. A művészt egyébként három pályamunka beadói közül választották ki, a szakbizottság neki szavazott bizalmat ebben a nemes ügyben.
 

A hamarosan talapzatra kerülő szobor helyét már el is kezdték előkészíteni a munkások, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a nagy ünnepségen, melyen rengeteg szatmári vesz részt minden évben. Az elképzelések szerint az egész alakos szobor nem csak a ’48-’49-es forradalom és szabadságharc fényét fogja emelni, hanem a belváros képének jó irányba való előmozdításában is fontos szerepe lesz.
 

Ha részletesebben szeretnél tájékozódni az ünnepi program menetéről, kattints ide.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: