2014-03-14 19:43:02• hírek • Szatmár.ro

Március 15 - megemlékezés Szatmárnémetiben

A Petőfi Sándornak emléket állító táblánál kezdődik az idei évi megemlékezés március 15-én. Ezt követően huszárok kíséretében vonulhatunk át a Petőfi-szoborhoz. Az ünnepi beszéd, szavalatok és ünnepi műsort követően a filharmóniában a Harag György Társulat előadásával ér véget a megemlékezés.

Talán még soha nem volt ilyen sokszínű és változatos a március 15-i megemlékezés Szatmárnémetiben, mint amilyennel idén rukkol elő a Szatmárnémeti RMDSZ, a Szent István Kör és a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés. A három főszervező pedig tisztelettel meghív minden magyar embert, állítson emléket az 1848-49-es hősöknek és vegyen részt a magyarság nemzeti ünnepén.

A megemlékezés-sorozat délelőtt 11.00 órakor kezdődik, amikor is elhelyezhetjük a tisztelet koszorúit az Északi-Színházzal majdnem szemben álló Ormos-ház falán található Petőfi-emléktáblánál.

Ezt követően a Szentjobbi Huszárok és a Kálmándi Fúvószenekar kíséretében a megemlékezők átvonulhatnak az István-téren álló Petőfi-szoborhoz. Itt Nm. Ft. Schönberger Jenő római katolikus püspök és Nt. Kovács Sándor református esperes mond majd imát. Ezt követően Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke mond ünnepi beszédet. Az emlékezés és tiszteletadás pillanatait a Hazafias Versek Versmondó Versenye nyerteseinek - Pfeiffer Melany, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont VII. osztályos diákja és Kis Kasza Cserés Rolland, az Élelmiszeripari Iskolaközpont XI. osztályos diákja - szavalata valamint a Bartók Béla Kulturális és Hagyományőrző Egyesület előadása teszi teljessé. Végezetül mindenki elhelyezheti az emlékezés koszorúit, aztán pedig elénekelhetjük nemzeti imánkat, a himnuszt.

Ezzel azonban még nem érnek véget az ünnepi események, hisz a megemlékezés a filharmónia előadótermében folytatódik. Ennek első mozzanataként 13.00-kor Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ megyei elnöke mond ünnepi beszédet, majd dr. Süli Attila őrnagy, a Budapesti Hadtörténeti intézet munkatársa beszél az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.

A folytatásban az RMDSZ átadja idei kitüntetéseit, többek között a Fodor István Emlékdíjat mindazoknak, akik kimagasló tevékenységet folytattak magyar közösségünk megőrzéséért. Az ünnepséget a Harag György Társulat "Hazám, hazám..." című előadása zárja, melynek rendezője Kányádi Szilárd.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: