2009-11-14 17:44:41• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Maradnak a miniszterek

Lejárt a román kormány ideiglenesen kinevezett minisztereinek mandátuma, akiket azonban Emil Boc ügyvivő miniszterelnök mégsem cserélhet le az elhúzódó kormányválság miatt.

A Demokrata Liberális Párt (PD-L) politikusaiból alkotott kabinet most a román alkotmány egyik előírásának a megszegésére kényszerül, hiszen az alaptörvény kimondja, hogy egy tárca vezetését ideiglenesen csak 45 napig lehet ellátni. A kormányfő október elején kényszerült arra, hogy saját pártja valamennyi miniszterét egy -egy további tárca élére is kinevezze, mégpedig másfél hónapra. Erre azt követően került sor, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a PD-L alkotta nagykoalíció október elején felbomlott, a szociáldemokrata miniszterek kivonultak a kormányból. Ezért a megüresedett tárcákat "plusz teherként" szétosztották a kabinetben maradottak között.

Boc azért választotta ezt a megoldást, mert így nem kellett a parlament elé járulnia és a törvényhozó testület bizalmát kérnie. Már október elején látható volt ugyanis, hogy a 65 százalékos parlamenti többséggel rendelkező ellenzék nem szavaz bizalmat egy új összetételű, kizárólag a demokrata miniszterekből álló kormánynak.


 

Boc nem nevezhetett ki újabb minisztereket
Boc nem nevezhetett ki újabb minisztereket


Boc kabinetje azonban nem sokkal később így is megbukott, hiszen október közepén az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene, ami át is ment. Az új kormány megalakulásáig a bukott kormány ügyvezetőként, azaz korlátozott hatáskörrel intézi a legszükségesebb napi ügyeket. Közben a szociáldemokraták által hátrahagyott tárcák élén álló minisztereknek lejárt a 45 napos ideiglenes mandátumuk azon a poszton, azt más személyekkel kellene betölteni.

Így alakult ki egy kisebb "ördögi kör": az alkotmány szerint Bocnak pénteken új személyeket kellett volna javasolnia az ideiglenesen irányított minisztériumok élére. Csakhogy ezt nem teheti meg, mert korlátozott hatáskörű ügyvivő kormány nem állhat a parlament elé a kormányzat összetételére vonatkozó személyi módosításokkal.

A kormányválság pedig tovább húzódik, és most már minden bizonnyal csak a november 22-én kezdődő elnökválasztás december 6-án sorra kerülő második fordulója után fog megoldódni. Korábban a parlament elutasította Lucian Croitoru bankszakember kormányát, az államfő második miniszterelnök-jelöltje, Liviu Negoita kabinetjéről szóló szavazást pedig a parlament várhatóan nem is tűzi napirendre az elnökválasztásig.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: