2011-04-14 09:31:58• hírek • Szatmár.ro

Maradnak a kisebb községek

Elutasította a szenátus Közigazgatási Területrendezési és Környezetvédelmi szakbizottsága azt a törvényjavaslatot, amely látványosan csökkentené a községek, városok és megyei jogú városok számát. A kezdeményező összevonná az 5000 lélekszámnál kisebb községeket, valamint megfosztaná városi státusától a 10 000-nél kevesebb lakosú településeket. Megyei jogú város csak 50 000-nél nagyobb lélekszámmal rendelkező település lehetne.

A képviselőház ugyan áldását adta rá, a szenátus közigazgatási bizottsága azonban negatív jelentést állított ki az ország adminisztrációs területének újrafelosztását szabályozó törvénytervezetről. Günthner Tibor, a Szatmár megyei II-es körzet szenátora a vita során elsősorban afelől érdeklődött a kezdeményezőnél, kik azok, akiknek előnyük származna ebből, hiszen a községek összecsatolására eddig is lehetőségük volt az érintett lakosoknak.

- Erdeményesen megszervezett referendum esetén akár össze is csatolhatnak két szomszédos községet, eddig azonban éppen az ellenkezőjét kérték. Most is többen várnak arra, hogy községek megalakulásáról döntő törvények lépjenek életbe, ebben az évben azonban csak a Szatmár megyei Ráksa esetében hagyta ezt jóvá a szenátus. Meggyőződésem, hogy egy közösség sokkal nagyobb ütemű fejlődésre képes, ha saját önkormányzattal rendelkezik, nem pedig egy nagyobb község másodrendű falva.

Szatmár megyében is bebizonyosodott, hogy az új, kisebb közigazgatási egységek életképesebbek mint elődeik, és nem lett igazuk azoknak, akik szerint a községek különválása csak a választott tisztségek és a hivatali alkalmazottak számát növeli. Ráadásul a helyhatósági választásokat megelőző évben ez óriási kavarodást okozna, így ez a változtatás most nem időszerű - fejtette ki a szenátor. Érvelése végül meggyőzőnek bizonyult, hiszen a tagok elutasították Nicolae Dobra Fehér megyei szenátor javaslatát.

Végleges döntés a következő hetekben születik majd, ellenben kevés a valószínűsége annak, hogy a szenátus plénuma elfogad majd egy olyan javaslatot, amelyet nem támogat a szakbizottság, és egyetlen parlamenti párt támogatását sem bírja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: