2011-05-26 15:25:42• hírek • MTI

Maradjon a miniszterelnök!

Ellenzi a miniszterelnök-cserét, de a koalícióban való maradást továbbra is feltételhez köti a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), miközben a baloldali ellenzék ultimátumban szólította fel "átállásra" a magyarok e politikai szervezetét - derül ki a csütörtök délutánig megjelent romániai híradásokból.

Romániában napok óta úgy hírlik, hogy Traian Basescu államfő Emil Boc miniszterelnök lecserélését szorgalmazza. Azt szeretné ugyanis - vélik Bukarestben -, hogy Boc a kormány nagyobbik erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnökeként inkább saját alakulatát készítse fel a jövő évi választásokra, és egy másik - független vagy pártbeli - kormányfő vigye tovább a megszorító intézkedésekkel járó reformot. Állítólag Basescu így szeretné megakadályozni, hogy a kormány népszerűségvesztése "átsugározzon" a PD-L-re.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki egyben kulturális miniszter is, a sajtónak adott nyilatkozatában kijelentette: a koalíción belül sohasem merült fel a miniszterelnök leváltásának témája. Leszögezte: az RMDSZ sohasem szorgalmazta a kormányfő leváltását.

A politikus ugyanakkor azt is többször jelezte: amennyiben a parlamentben megszűnik a kormánytöbbség, kérdésessé válik, hogy érdemes-e tovább próbálkozni a kormányzással. Bukaresti megfigyelők nem zárják ki, hogy a szenátusban - ahol jelenleg csupán egy mandátumos többséggel rendelkezik a Boc-kormány - a román történelem és irodalom magyar nyelvű tanításával kapcsolatos törvénymódosítást esetleg megszavazza a testület. Sokak szerint ez nehéz helyzetbe hozná az RMDSZ-t, hiszen ez a téma az egyik legfontosabb politikai kérdés számára, ráadásul egy ilyen szavazási eredmény arról tanúskodna, hogy a koalíció már valóban nem élvez többséget a törvényhozó testületben.


Kelemen Hunor
Kelemen Hunor



Az RMDSZ ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az akár csak néhány napig tartó instabil politikai helyzet is drámai hatással járna a román gazdaságra nézve. Kelemen közölte: amennyiben "jól mennek a dolgok", a szövetség a parlamenti ciklus végéig kitart a kormányon. Eközben az ellenzéki szövetségbe tömörült liberálisok és szociáldemokraták folyamatosan a koalíció elhagyására csábítják a magyarok e szövetségét. Az utóbbi időben több ellenzéki politikus "ultimátumot" intézett az RMDSZ-hez, miszerint ha most nem áll át, később már nem lesz rá lehetősége.

Kelemen Hunor azonban leszögezte: a szövetség nem hagyja zsarolni magát. Egyúttal elítélte egyes ellenzéki politikusok magyarellenes megnyilvánulásait, és meggyőződését fejezte ki, hogy a tavaszi ülésszak végéig sikerül elfogadni a kisebbségi törvényt, amelynek megszavazása az RMDSZ kormányon maradásának feltétele.
Emil Boc miniszterelnök egyelőre nem hajlandó kommentálni az esetleges lemondásáról szóló híreket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: