2009-09-30 10:29:23• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Maradjon a kormány az elnökválasztásig

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a november 22-i államfőválasztásig semmiféle kormánykoalícióban nem kíván részt venni, mivel szerinte addig az időpontig nincs értelme felbontani a jelenlegi  - demokrata-liberálisokból és szociáldemokratákból álló - kormányszövetséget - mondta keddi bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla, a szövetség elnöke.

Az RMDSZ azt tekinti a legésszerűbb megoldásnak, ha a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciója - bármilyen rossz is az - kormányon marad az államfőválasztásig. Utána viszont nagyon is kívánatos lesz egy új összetételű kormány megalakítása - hangoztatta Markó. Az, hogy az RMDSZ akkor vállal-e majd kormányzati szerepet, bizonyos feltételek teljesülésétől függ - hangsúlyozta a politikus.

Markó Béla kifejtette továbbá: amennyiben az elnökválasztás előtt mégis ingataggá válna a kormányzás, a szövetség megvitatja majd a helyzetet a három román parlamenti párttal, azaz a két kormánypárttal és a jelenleg ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párttal (PNL), megegyezést keresve a stabilitás érdekében. Ez esetben az RMDSZ nyitott lesz bármilyen ésszerű megoldásra, amely biztosíthatja a kormányzást a választásokig tartó rövid időszakban - fejtette ki Markó.

A politikus nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a mostani koalíció esetleges felbomlása esetén a romániai magyarok szervezete külső parlamenti támogatást nyújtson egy kisebbségi kormánynak. Hozzátette azonban, hogy a szövetség nem híve a kisebbségi kormányzás gyakorlatának, még akkor sem, ha tavaly decemberig maga is kisebbségi kormánynak volt a tagja a liberálisokkal együtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: