2020-04-09 09:22:55• hírek • Bede Emőke

Maradj otthon – üzenik a fogvatartottak

A koronavírus-járvány megfékezésében – vagy legalább lassításában – döntő fontosságú, hogy mennyire sikerül minimalizálni az emberek közötti közvetlen kapcsolatot, s ezáltal a vírus továbbadásának kockázatát. A hatóságok számos felületen igyekeznek ennek fontosságára a felhívni a figyelmet, azonban most egy olyan irányból érkezett egy #maradjotthon videó, melyre talán senki nem számított.

Az Országos Börtönigazgatóság formabontó videóval szeretné otthonmaradásra bírni a lakosságot. A közel négy perces összeállításban olyan férfiak szólnak a nézőhöz, akik valamelyik romániai javítóintézetben vagy börtönben töltik büntetésüket. A fogvatartottak otthonmaradásra buzdítják a lakosságot, mondván, ahogyan ők kibírják az akár több éves bezártságot, úgy bárki más is átvészelheti ezt a rendkívüli helyzetet.


„A szabadság korlátozását nagyon nehéz elviselni, teljes mértékben megértjük most önöket, hisz egyformán nehéz mindannyiunknak. De maradjanak otthon, így elkerülhetik, hogy ide kerüljenek mellénk” – mondja egyikük. „Mi nem lehetünk a családunkkal, még csak látogatókat sem fogadhatunk, legfeljebb csak telefonon beszélhetünk velük. Nagyon nehéz, hogy nem tudjuk, mi van velük, és nem segíthetjük őket, de megértettük, hogy csak így nem fogjuk megbetegíteni egymást. Legyenek erősek. Nincs már sok, és túl leszünk ezen is” – bíztat otthonmaradásra egy másik sorstársa.
 


Ha pedig valaki, hát akkor a fogvatartottak tudják, mit jelent a szabadság korlátozása, hiszen a hatóságok a börtönökben is szigorú korlátozásokat vezettek be a járvány megelőzése érdekében. Erről Renata Muste altiszt, a szatmári börtön szóvivője is beszélt korábban a Szatmár.ro-nak . Mint megtudtuk, a ragály bejutásának meggátolása érdekében a személyes látogatások csupán az e célra kialakított, egymástól elválasztott fülkékben történhetnek meg. Ettől sokkal drasztikusabb korlátozást jelent a hitvesi látogatások ideiglenes felfüggesztése, illetve jelenleg jutalomként nem lehet kérvényezni a kimenőt sem. Hasonlóképp elmaradnak a „külvilágban” szervezett reintegrációs foglalkozások és a külső helyszínen végzett munkák is.


A látogatási előjegyzést kérő hozzátartozók figyelmét felhívják, hogy ha most tértek haza a koronavírus által érintett területekről vagy korábban találkoztak ilyen helyzetben levő személyekkel, akkor nem léphetnek be az intézménybe, de akkor is megtagadhatják bárkitől a látogatást, ha az adott napon az illető lázasan vagy köhögve érkezik – tudtuk meg Renata Muste szóvivőtől. S ha ez még nem volna elég, a nyitott vagy félnyitott rezsim alatt álló, azaz a börtön falain belül szabadon mozgó rabok celláit az időszakban zárva tartják, hogy minimalizálják a rabok érintkezési lehetőségeit.


Az erről szóló cikkünk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: