2011-03-11 00:21:44• hírek • kocsis zoltán

Drámai Villarreal-bravúr, égtek az angolok

Csütörtök este több meglepetéssel vette kezdetét a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőinek küzdelemsorozata. Az első mérkőzésen gól nélkül maradtak a „magyaros" csapatok (PSV, Zenit) éppúgy, mint az angol gárdák (Liverpool, Manchester City). Hazai pályán kapott ki és került nehéz helyzetbe a Leverkusen, a CSZKA és az Ajax, míg az est meglepetését a Twente okozta azzal, hogy kiütötte az orosz bajnokot.

Huszonnégy órán belül második alkalommal került sor Ruhr-vidék - Valencia régió összecsapásra az európai kupákban: miután szerdán a Schalke a Bajnokok Ligájában 3-1-re legyőzte a Valenciát, most a Leverkusen fogadta a Villarrealt. Ezúttal azonban jóval több babér termett a vendégeknek, akik igazi olasz focival rukkoltak elő. A spanyolok ugyanis szándékosan átengedték a területet és kontrákra rendezkedtek be, miközben a németek szinte végig mezőnyfölényben játszottak. Ennek ellenére fél órát kellett várni az első gólra, ekkor a Kadlec 17 méterről lőtte ki a spanyol kapus hosszú alsó sarkát. A hazaiak nem vonulhattak azonban előnnyel a szünetre, mert egy védelmi hiba után Rossi a 41. percben egalizált. A játék képe a szünet után sem változott, és egy kontra után az alig néhány perce beállt Nilmar szerzett vezetést a spanyoloknak. Előnyük azonban csak két percet tartott, mert Castro villámgyorsan kiegyenlített. Az utolsó percekben teljesen beszorultak a vendégek, ám a Leverkusen nem tudott betalálni. Nem úgy Nilmar, aki a 94. percben egy újabb kontra végén ismét nem hibázott, amivel a Villarreal igen közel került ahhoz, hogy bejusson a legjobb nyolc csapat közé.

A többi stadionba kilátogató néző pechjére a 20.00-kor kezdődő összes többi meccsen nem született ennyi gól, mint Leverkusenből. Ebből az egyik Moszkvában esett, ahol a CSZKA Moszkva a Portót fogadta. Doumbia révén a hazaiak kezdtek veszélyesebben és a folytatásban is ők voltak aktívabbak, de Honda remek passzait sem a már említett elefántcsontparti, sem Vagner Love nem tudta gólra váltani. A szünet után sem változott a játék képe, a 70. percben mégis a Porto szerzett vezetést: Guarin 17 méterről helyezett a hosszú alsó sarokba.

Nem voltak ilyen szerencsések a Philips-stadionba kilátogatók, hisz a várakozásoknak megfelelően a Glasgow Rangers inkább védekezni ment Eindhovenbe. Ebben pedig a PSV-ben partnerre talált, a hollandok az első félidőben nem tudtak mit kezdeni a skót védelemmel - a szünetig csak egyetlen hazai lövés után jutott el a labda a vendégek kapujáig. A szünet után aktívabbak voltak a hollandok, Berg lövése, Marcelo fejese és a végig a pályán lévő Dzsudzsák Balázs szabadrúgása azonban elkerülte a kaput, a másik oldalon Bartley fejesét pedig Isaksson védte.


A Villarrel idegenben is térdre kényszeritette a Leverkusent fotó-bayer04.de
A Villarrel idegenben is térdre kényszeritette a Leverkusent fotó-bayer04.de


Prága után Braga. Ez lehetett a Liverpool szurkolóinak a mottója, hisz a „kormoránok" a Sparta Párga után ezúttal a portugál Bragához látogattak. A cseh fővárosban három héttel ezelőtt nem született gól, és ha az angolokon múlott volna, ezúttal sem zörögtek volna a hálók: a Liverpool rendkívül gyengén és passzívan játszott. Nem úgy a Braga, amely főleg az első félidőben alakított ki mezőnyfölényt, a 18. percben pedig Kirjakoksz Mossoró ellen elkövetett szabálytalansága után Alan értékesítette a büntetőt, megszerezve ezzel a győzelmet a hazaiak számára.

Ennyi öröme sem tellett a másik angol csapatnak, a Manchester Citynek a kijevi vendégjátékában. Bár a szigetlakók szinte végig mezőnyfölényben játszottak, ez tökéletesen meddőnek bizonyult, Yaya Touré és Lescott távoli lövésén kívül nagyon nem emelték Sovkovszkij kapus pulzusát. A Dinamo hermetikusan és motiváltan védekezett, jól zárta a területet, emellett pedig gyors, lendületes, ötletes és néha szemre tetszetős kontrákat vezetett. Ennek pedig nem maradt el a jutalma: a 25. percben Sevcsenko régi önmagát idézve, a kapust megelőzve érkezett Jarmolenko beadására, a 77. percben a mérkőzés egyik legjobbja, Gusev állította be a 2-0-ás végeredményt.

Komoly meglepetésre szintén alaposan eltávolodott a továbbjutás lehetőségétől az orosz bajnok Zenit Szentpétervár, amely kiadós, 3-0-ás vereséget szenvedett a Twente otthonában. A holland bajnoki címvédő nyerő embere Luuk de Jong volt, aki csapata első és utolsó gólját fejelte, közte pedig a veterán Landzaat is betalált egy bombával a Huszti Szabolcsot a 69. perctől a pályán tudó oroszok ellen. Akik pedig szinte végigtámadták a mérkőzést, a gólokat mégis a hollandok szerezték.

Teljesen ellentétesen zárult az est másik holland-orosz párharca: a talán esélyesebbnek tartott Ajax Alex második félidőben szerzett találatának következtében hazai pályán kapott ki a Szpartak Moszkvától. Ezúttal pedig az amszterdamiak voltak, akik helyzetek sorát alakították ki, de Dikan kapuson nem tudtak kifogni.

Nem okozott csalódást szurkolóinak a Benfica sem, amely, akárcsak egy körrel korábban a Stuttgart ellen, ezúttal 0-1-ről fordítva tudott nyerni, ezúttal a Paris St.Germain ellen. Luyindula a 14. percben szerzett vezetést a párizsiaknak, amire Pereira csak a 42. minutumban tudott válaszolni. A 81. percben aztán jött Jara és kiegyenlített - hajszálra ugyanabban a percben, mint három héttel ezelőtt a németek ellen.

Európa-liga, nyolcaddöntők:
Leverkusen - Villarreal 2-3
gólok: Kadlec (33.), Castro (72..) illetve Rossi (42.), Nilmar (70., 94.)
Braga - Liverpool 1-0
gól: Alan (18.)

CSZKA Moszkva - Porto 0-1
gól: Guarin (70.)

PSV Eindhoven - Glasgow Rangers 0-0

Benfica - Paris St.Germain 2-1
gólok: Pereira (42.), Jara (81.) illetve Luyindula (14.)

Dinamo Kijev - Manchester City 2-0
gólok: Sevcsenko (25.), Gusev (77.)

Twente -Zenit Szentpétervár 3-0
gólok: de Jong (26., 90.), Landzaat (56.)

Ajax - Szpartak Moszkva 0-1
gól: Alex (57.)

 

De Jong első gólja a szakadó esőben fotó .fctwente.nl
De Jong első gólja a szakadó esőben fotó .fctwente.nl


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: