2009-08-05 16:12:51• hírek • Gozner Gertrud

Marad az átalányadó

A Szatmár Megyei Pénzügyi Főigazgatóság közleménye szerint a megyében 1005 vállalkozás vált fizetésképtelenné a gazdasági válság miatt.

A valamivel több mint ezer cég 257 millió lejjel tartozik az államnak. 459 esetben maga a pénzügyi igazgatóság kezdeményezte a cégek felszámolását, mivel 95 milliós tartozást gyűjtöttek össze, a többi vállalkozás önként kérte a csődeljárást maga ellen.

A közlemény alapján a megyei pénzügyi igazgatóság aggódik a megszűnő vállalkozások magas száma miatt, mivel a második harmadévre csak 56,33 százalékban sikerült beszedni az adókat a kereskedelmi egységektől. Az első negyedévben több mint 228 millió lejt gyűjtöttek be az állami büdzsé számára.

A cégek működésének ellehetetlenítésében nagy szerep jut a két hónapja bevezettet átalányadónak. A pénzügyminisztérium által megrendelt hatástanulmány szerint ez az adó 102 ezer cég számára jelenti a véget.

Elsősorban a kis, havi pár száz euró forgalmat lebonyolító cégek szenvedik meg ezt az intézkedést. Az átalányadót forgalom alapján számítják ki, 500 és 10 ezer euró közötti összeget kell fizetniük a vállalkozásoknak, függetlenül attól, hogy a cég nyereséges vagy sem.

A kormányon levő pártok keddi egyeztetésükön során úgy döntöttek, hogy az átalányadót év végéig biztos megtartják, hogy megfigyelhessék a gazdasági hatását. Pénzügyi szakértők szerint ez a vállalkozások egyharmadának eltűnését fogja jelenteni.


1005 vállalkozás vált fizetésképtelenné a megyében.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: