2012-08-03 07:53:09• hírek • Mti

Marad a patthelyzet

A román kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) a számok meghamisításával akarja megakadályozni Traian Basescu államfőnek az elnöki hivatalba való visszatérését - jelentette ki csütörtökön Vasile Blaga, a román Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke.

A Basescut támogató PDL vezetője szerint a román belügyminisztérium kétszer is közölte már az aktualizált választói névjegyzékben szereplő személyek számát, és csak csütrötökön jelezte az alkotmánybíróságnak, hogy nem vállal felelősséget az adatok hitelességéért. Blaga szerint ezért az egész kormánynak le kell mondania.
Hozzátette: amennyiben nem érvényes a választói névjegyzék, a júniusi helyhatósági választások eredményét is semmissé kellene nyilvánítani, hiszen az önkormányzati képviselői mandátumok számát is a névjegyzékben szereplő állampolgárok számával arányosan határozzák meg.

Blaga a román alkotmánybíróság döntése kapcsán kifejtette: tiszteletben tartják a testület álláspontját. Úgy véli, hogy a csütörtöki fejleményekkel elkezdődött az USL által tervezett "államcsíny" második szakasza, amelynek "drámai" következményei lesznek Románia számára.

Crin Antonescu ideiglenes államfő közben üdvözölte az alkotmánybíróság döntését, amely szeptemberre halasztotta az állásfoglalást a Traian Basescu felfüggesztett államelnök leváltásáról szóló népszavazás érvényessége ügyében.
Antonescu szerint nem idéz elő politikai bizonytalanságot a román alkotmánybíróság döntése. Úgy véli, a testület álláspontja azon a meggyőződésen alapul, hogy a demokráciában minden szavazat számít. A döntés késése nem jelenti azt - mondta -, hogy folytatódik a népszavazást megelőző választási kampány, de azt sem, hogy politikai bizonytalanság keletkezik.

Mint mondta, a nemzetközi hitelezők legitim tisztségviselőkkel tárgyalhatnak, hiszen a kormány és a parlament hivatalában van, az elnöki hivatal működik még akkor is, ha ő azt ideiglenes jelleggel tölti be. Jelenleg Romániában tartózkodik a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége a soron következő felülvizsgálati látogatás céljából.

Antonescu szerint a belügyminisztériumnak nagyobb hatékonysággal kell végeznie feladatát, aki ezzel a választói névjegyzékkel kapcsolatos ellentmondásos adatokra utalt.

Victor Ponta román miniszterelnök - aki az USL társelnöke is -"korrektnek" nevezte az alkotmánybíróság döntését. A kormány közleménye szerint a kabinet pénteken délben ülésezik azért, hogy eleget tegyen az alkotmánybíróság felkérésének, miszerint aktualizálja a választói névjegyzéket. A taláros testület szerint ugyanis az Országos Statisztikai Intézet, a belügyminisztérium és az állandó választási hatóság egymásnak ellentmondó adatokat közölt a névjegyzékben szereplő személyek számáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: