2010-11-05 10:09:53• hírek • MTI

Marad a kormány, ha lesznek reformok

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az oktatási törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági döntés után megvizsgálja az új helyzetet, és csak abban az esetben hajlandó a jövőben is részt venni a kormánykoalícióban, ha továbbra is van esély a társadalom egészét érintő reformok megvalósítására - fejtette ki csütörtöki bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla.

A szövetség elnöke - aki az RMDSZ és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) alkotta kormány miniszterelnök-helyettese - a romániai sajtó rendkívüli érdeklődése közepette beszélt a magyarok szervezetének álláspontjáról.

Szerdán a román alkotmánybíróság úgy határozott: ellentétes az alaptörvénnyel, hogy a kormány gyorsított eljárással, "felelősségvállalással", azaz parlamenti vita lehetősége nélkül (vállalva a bizalmatlansági indítvány kockázatát) terjesztette a honatyák elé az oktatási törvény tervezetét. Ezt megelőzően a kabinet a közoktatás és a felsőoktatás egészét szabályozni hivatott jogszabálycsomagot visszavonta a szenátus napirendjéről; ez utóbbi lépést támadta meg az alkotmánybíróságon Mircea Geoana ellenzéki szociáldemokrata párti politikus, a szenátus elnöke.

Az alkotmánybíróság szerdai határozata kimondja: alaptörvénybe ütközik, hogy gyorsított eljárással terjesztette a kormány a parlament elé a jogszabályt. Ezáltal alkotmányos természetű jogi ellentét keletkezett a parlament és a kormány között, mivel a jogszabálytervezet szerepelt már a szenátus napirendjén, s a szenátus végső döntéshozói jogkörrel rendelkezik.
A demokrata-liberális miniszterelnök, Emil Boc számára roppant kínos a taláros testület döntése, amely az RMDSZ számára is kedvezőtlen politikai fejlemény.

Markó sajtóértekezletén kiemelte: az új oktatási törvény lehetőséget teremtett volna arra, hogy kiiktassák a kisebbségi oktatást még sújtó diszkriminatív intézkedéseket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogszabály nemcsak az anyanyelvű oktatás, hanem az egész oktatási rendszer reformja tekintetében is előrelépést jelentett volna. Bírálta a nagyobbik kormánypárt képviselőit, különösen a szenátus oktatási szakbizottságának demokrata párti elnökét amiatt, hogy a testületben immár közel fél éve akadályozzák a törvény elfogadását. Emlékeztetett: éppen e huzavona miatt látta szükségesnek az RMDSZ is a törvénycsomag "felelősségvállalással" való előterjesztését.

A szövetségnek nem az az érdeke, hogy kilépjen a kormányból, hanem az, hogy a koalíció hatékonyan működjön, márpedig most nagyon is megkérdőjelezhető ez a hatékonyság. A koalíciónak hiába van matematikai értelemben többsége a parlamentben, ha valójában gyenge - tette hozzá.

Jelezte: az RMDSZ operatív döntéshozó szervei megvizsgálják a kialakult politikai helyzetet (megvárva például az alkotmánybíróság részletes indoklását), s azután döntenek arról, hogy a szervezet marad-e a koalícióban vagy nem. Úgy vélte: csak abban az esetben érdemes a jövőben is vállalni a kormányzati szerepet, ha továbbra is van esély a társadalom egészét érintő reformok - így az oktatás reformjának - megvalósítására, a decentralizációra. "Nem veszünk részt olyan koalícióban, amely nem képes megvalósítani saját reformprogramját, beleértve a kisebbségi jogok bővítését is" - szögezte le az RMDSZ elnöke.


Mi lesz Boc-ékkal? Markó a kilépést fontolgatja, ha elmaradnak a reformok
Mi lesz Boc-ékkal? Markó a kilépést fontolgatja, ha elmaradnak a reformok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: