2007-12-21 10:34:19• hírek • Szatmar.ro

Tegnap éjjel újabb kilenc állammal bővült Schengen

sorompoAz EU újabb kilenc tagállama csatlakozott a határok nélküli belső közlekedést biztosító schengeni övezethez.
Az Európai Unió (EU) újabb kilenc tagállama, köztük Magyarország is csatlakozott a határok nélküli belső közlekedést biztosító schengeni övezethez. A határnyitás alkalmából tegnap több határvárosban is ünnepségeket tartottak.
  
 
Magyarországon megnyíltak a határok éjfélkor Ausztria, Szlovákia és Szlovénia felé. A határsorompókat minden átkelőnél ünnepségek kíséretében szerelték le.
 
Alig néhány órával a schengeni övezet kibővítése előtt néhány tekintélyes német politikus újból a Németországot szerintük fenyegető kockázatokra figyelmeztetett. Wolfgang Bosbach, a kormányon lévő CDU-CSU parlamenti frakciójának helyettes vezetője szerint növekedni fog a bűnözés az országban azután, hogy megnyitják a német-lengyel és a német-cseh határt. Hasonlóan nyilatkozott Sebastian Edathy, a Bundestag belügyi bizottságának szociáldemokrata elnöke is.
 
A schengeni egyezmény mérföldkő volt az európai integráció elmélyítésében, a határok nélküli Európa létrehozásában. Az egyezményt 1985. június 14-én az NSZK, Franciaország és a Benelux-államok a luxemburgi Schengenben írták alá a közös határaikon való ellenőrzés megszüntetéséről, állampolgáraik szabad mozgásáról. A terv megvalósításának határidejét 1990. január 1-jére tűzték ki, a végrehajtási megállapodás aláírására azonban csak 1990. június 19-én került sor, a hatályba lépés időpontja pedig többszöri módosítás után 1995. március 26-ra tolódott.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: