2020-07-10 10:08:46• hírek • Bede Emőke

Már zajlik az építkezési terület előkészítése

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal március 24-én jelentette be, hogy befejezték a Strand utcai, Szamoson átívelő, úgynevezett „Harmadik híd” közbeszerzési eljárását, amelynek nyertese az ausztriai STRABAG Építőipari Vállalat lett, április 2-án pedig sor került a szerződés aláírására is.

A kivitelezési folyamat nemrégiben pedig újabb fontos állomásához érkezett – erről maga Kereskényi Gábor beszélt a PortalSM csütörtök esti élő adásában. A városvezető elmondta, a napokban kiadták az építkezési terület előkészítéséhez szükséges urbanisztikai bizonylatot, és már csak napok kérdése, hogy a kivitelező hozzákezdjen a szó szerinti munkálatokhoz is, melyek nagymélységű fúrásokkal indulnak majd.


A híd története azonban jóval régebbről indul, az első konkrét lépésekre pedig három évvel ezelőtt került sor. A finanszírozási szerződést a Regionális Fejlesztési, Közigazgatási és Európai Alapokért Felelős Minisztériummal 2017 szeptemberében sikerült megkötni, az NV Construct Cluj pedig 2018-ban fejezte be a mandátum elején megrendelt műszaki terveket. 2019-ben elindult a rég várt licit, melyet Kereskényi így jellemzett: „A közbeszerzési eljárás nem volt könnyű, hiszen mégiscsak a kommunista éra utáni legnagyobb beruházásáról van szó. A hosszú procedúrát végül egy bírósági döntés zárta le, melynek értelmében nyertesként a STRABAG osztrák cég került ki. Jelenleg úgy látom, sikerült egy valóban konstruktív kapcsolatot kiépíteni velük.” Hozzátette: a kivitelezésre két és fél év áll a cég rendelkezésére.


Ami a több mint 141 millió lej értékű megvalósítás finanszírozását illeti, a polgármester elmondta, a szükséges összeg egy részét, megközelítőleg 84 millió lejt az Országos Helyi Fejlesztési Program II. fedez, a beruházás másik felét pedig hitelfelvétel által szeretné biztosítani a város. Az önkormányzat által megigényelt 150 millió lejes összeg egyharmadát a korábban felvett hitelek törlesztésére fogják fordítani, tovább egyharmad a hídnak a városra eső költségeit fedezi majd, az utolsó harmad által pedig az uniós finanszírozású projektekhez szükséges önrészt szeretnék biztosítani. Ezzel kapcsolatban a polgármester azonban hangsúlyozta, a hitel nem fog többletterheket róni a város lakosságára.


Kereskényi Gábor szerint a harmadik híd kapcsán már idén látványos haladásra számíthatunk, ugyanis az osztrák cég csak ebben az évben 16-17 millió lejt fordít a kivitelezésre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: