2019-05-21 07:01:06• hírek • Bede Emőke

Már zajlik a május 26-i EP-választásra való felkészülés

Romániában május 26-án kerül sor az európai parlamenti választásra, s ennek okán a Szatmár megyei prefektus és a 32. számú megyei választási iroda elnöke hétfőn megkezdték a választókörletek elnökeinek és elnökhelyetteseinek felkészítését.

Május 20-án a szatmári és a nagykárolyi szavazóházak elnökei és -helyettesei vettek részt a fejtágítón, 21-én és 22-én pedig a megye többi településén van a sor. A belügyminisztérium intézményeinek képviselői (rendőrség, katasztrófavédelem, csendőrség) bemutatták azokat a legfontosabb biztonsági intézkedéseket, melyek a szavazás problémamentes lebonyolítását és a közrend megőrzését hivatottak biztosítani. Ugyanakkor a jegyzőkönyvek pontos kitöltéséről és az informatikai rendszer helyes használatáról is tájékoztatták a leendő elnökeit.



A Központi Választási Iroda (BEC) korábban arról számolt be, hogy három urnát fognak elhelyezni minden szavazóhelyiségben a május 26-ai európai parlamenti választáson, illetve népszavazáson. A választópolgárokat a szavazókörzeti elnökök igazítják majd el a jól látható feliratozással is ellátott urnákhoz. A BEC ugyanakkor leszögezi, hogy valamely szavazólap nem megfelelő urnába történő elhelyezése még nem vonja maga után annak érvénytelenítését. Mozgóurnából egyet-egyet kap mindegyik szavazókörzet, ebben kell majd elhelyezni mind az EP-választás szavazólapját, mind a referendum két szavazócéduláját, amelyeket aztán az urnák felnyitásakor választanak szét. Azok a választópolgárok, akik lakhelyüktől eltérő településen tartózkodnak a választások napján, pótlistára iratkozhatnak fel az illető település valamely szavazókörzetében. A szavazólapokat tilos kivinni a szavazóhelyiségből – adta hírül nemrégiben az Agerpres hírügynökség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: