2016-04-18 15:22:55• hírek • Szatmár.ro

Már tombol a kullancsszezon

A hétvége során összesen tizenkét személy került a sürgősségire kullancscsípés miatt.

A szokásos mozgalmas hétvégén a sürgősségin ez alkalommal 512 személyt láttak el az egészségügyi dolgozók. Nyolc személy közlekedési balesetben szerzett sebeket, kilencen verekedésben sérültek meg, tízen pedig erősen ittas állapotban kerültek kórházba. Egy kisfiú azért került kórházba, mert tisztítószert ivott.

Ahogy arra számítani lehetett, idén az enyhe tél miatt rengeteg a kullancs, erről árulkodnak a legújabb statisztikák is. A hétvégén ugyanis összesen 12 személy került a sürgősségire kullancscsípés miatt. Minden áldozat vidéki környezetben "találkozott" a rovarral.

Mind az emberre, mind pedig az állatokra veszélyesek a kullancsok, ezért szükséges megtennünk a kellő óvintézkedéseket, illetve, ha már megtörtént a baj, fontos mielőbb, szakszerűen eltávolítanunk.

A kullancsok ugyanis több betegséget is terjesztenek, például a Lyme-kórt, amelynek kórokozója a kullancsból vérszívás közben jut a szervezetünkbe, vagy a vírusos agyvelőgyulladást, amely influenzára emlékeztető tüneteket okoz. Ez utóbbi ellen létezik védőoltás is, amelyről a háziorvosok bővebb tájékoztatást adhatnak.

Ha a természetbe megyünk, ajánlott hosszúnadrágot, hosszúujjú pólót viselni, a sétát követően pedig alaposan átvizsgálni magunkat. Léteznek magunkra fújható kullancsriasztó spray-k is, amelyekkel nagyobb eséllyel maradnak távol tőlünk az élősködők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: