2019-05-31 11:12:12• hírek • Bede Emőke

Már több mint 2500 gyógykezelési jegyet igényeltek idén a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztártól

Az idősek gondjaival foglalkozó szociális párbeszéd bizottság pénteki gyűlésén Radu Cosa, a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatóhelyettese a gyógykezelési jegyek országos és Szatmár megyei helyzetéről tájékoztatta a jelenlevőket.

Az igazgatóhelyettes első körben azokat az odaítélési feltételeket sorolta fel tételesen, majd rátért a számadatokra is. Mint kiderült, 2019-ben országos szinten 59 622 szabad helyet tartanak számon a gyógykezelésre szakosodott egységek, így a kiosztott jegyek száma ehhez igazodik. Szatmár megyében ebben az évben 18 alkalommal osztanak gyógyüdülési jegyeket, ez a tavalyi évhez képest eggyel kevesebb alkalmat jelent – mondta el Cosa. Hozzáfűzte: ebben az évben eddig 2 565 kérvényt nyújtottak be a nyugdíjpénztárhoz a kezelésre szoruló személyek.


De ki pályázhat a gyógykezelési jegyre? A 2010-es évi 263-as számú törvény értelmében a nyugdíjasok, a köznyugdíjrendszer biztosítottai, valamint más, speciális törvények által megnevezett kategóriák (fogyatékkal élő személyek, politikai és etnikai okból üldözött személyek, háborús veteránok, munkabalesetet szenvedett vagy szakmai megbetegedésben szenvedő személyek, stb.), gyógykezelésben részesülhetnek, és ennek költségeit részlegesen vagy esetenként teljesen a társadalombiztosítási alapból fedezik. Emellett érdemes azt is tudni, hogy egy kezelési turnus időtartama 16 nap, ebből azonban csak 12 napon át biztosítanak kezelést - tájékoztatott a nyugdíjpénztár igazgatóhelyettese.


Az ország több gyógyfürdőjében is fel lehet használni az gyógyüdülési jegyeket. Konstanca megyében a pácienseket az Eforie Nord, a Neptun, a Mangalia, a Saturn és a Techirghiol városokban található fürdők is várják. Hunyad megyében az algyógyi fürdőbe, Krassó-Szörényben pedig Herkulesfürdőre látogathatnak el a jeggyel rendelkezők. Kolozs megyében Tordán várják a kezelésre szorulókat, Biharban pedig a Felix és az 1 Mai fürdőn, valamint Tenkén. A szomszédos Szilágy megyében Büdöspatakán lehet gyógyulni, Máramarosban Aknasugatagon, Szatmár megyében pedig a tasnádi strandon lehet beváltani a jegyeket. A legnépszerűbb reumás panaszokat kezelő gyógyfürdők az 1 Mai, a Büdöspataka, de sokan keresik fel a kovásznai fürdőt is, ahol szívproblémákkal küzdőknek nyújtanak kezelést.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: