2013-03-20 15:10:15• hírek • Kocsis Zoltán

Már téglák hullanak az Iparosotthon épületéről

Lassan életveszélyessé válik Szatmárnémeti egyik legpatinásabb épülete, épített örökségünk egyik kiemelkedően fontos darabja. Noha a város korábbi vezetésének sikerült európai uniós támogatást szerezni a rehabilitálására, némi túlzással élve, mire elkezdhetik a munkát, nem lesz mit felújítani.

Rendhagyó módon találós kérdéssel kezdjük írásunkat. Mi a közös az alábbi szatmárnémeti épületekben: Pannónia, az egyes számú posta épülete, Tabajdi patika, Iparosotthon - és sajnos lehetne még sorolni?

A Habsburg-Magyar monarchia XX. század eleji építészetének kiemelkedő példányai, amelyek mind-mind siralmas állapotban állnak.

Noha az elmúlt másfél évben úgy tűnt, felcsillant a remény az Iparosotthon kapcsán, az utóbbi napok tapasztalatai azt mutatják, hogy az épület lassan életveszélyessé vált. Nem csak vakolat-, hanem tégladarabok is éktelenkednek a homlokzat előtti járdán. Bizonyítván, hogy a járókelőnek bármely óvatlan pillanatban a fejébe eshet egy féltégla.

Féltégla az Iparosotthon előtti járdán

A tavalyi esztendő augusztusában vált biztossá, hogy nyert az a pályázat, melynek fejében az Európai Unió 1,1 millió euróval járul hozzá a műemléképület felújításához. A különböző bürokratikus és procedurális eljárások miatt legjobb esetben idén nyáron lehet hozzákezdeni a restauráláshoz, nyilatkozta tavaly augusztusban Koncz Andrea projektmenedzser. Az viszont biztos, hogy a befejezés időhöz van kötve: 2014 decembere.

Ehhez azonban először elfogadott városi költségvetés kell, abban pedig az önrészt jelentő elkülönített összeg. Érdekes azonban, hogy az akkor még ellenzéki PSD-frakció sok követ megmozgatott a pályázat ellen.

Az egykori Iparosotthon megmentésére 2011 tavaszán tett először kísérletet Ilyés Gyula akkori polgármester, ám a városi tanács elutasította az épület megvásárlásának lehetőségét. A tavalyi év végén aztán Békéssy Erzsébet, a Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjének a javaslatára vette fel a város a kapcsolatot a nyíregyházi partnerrel és közösen pályázták meg a támogatást. Ilyés Gyulának komoly erőfeszítésébe került, hogy az erről szóló határozati pontot átvigye a tanácson. Január 26-án egy maratoni hosszúságúra nyúlt rendkívüli tanácsülésen a PSD-frakció, élén a jelenlegi polgármesterrel, elutasította a tervezetet. Egy héttel később viszont sikerült egyezségre jutnia a tanács tagjainak.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: