2012-09-25 14:32:07• hírek • Póti Orsolya

Már öt éves kortól javíthatóak a részképességzavarok

Megyénk óriási hiányossága a diszlexiával, illetve diszgráfiával foglalkozó szakember. Pedig ezek a nehézségek nem elhanyagolandóak, mert súlyos tanulási problémákat vonnak maguk után. Tóth Emese, a Korall Klinika pszichológusa és logopédusa az alábbiakban a preventív szűrések fontosságára hívja fel olvasóink figyelmét.

Tóth Emese pszichológiai tanulmányait 1999-ben végezte Temesváron, pályafutása logopédusi munkával indult. A diszlexia-diszgráfia prevenciót, illetve intervenciót Meixner-módszerrel Magyarországon tanulta a Meixner Alapítvány keretében. Elmondása szerint ennek a módszernek igen nagy sikere van, és nagy sikerrel alkalmazzák. Pszichoterapeuta lévén elvégezte az Adler-terápiát, a Bukaresti Adler terapeuták Egyesülete keretén belül.

A pszichológus a különféle felnőtt-, gyermek-, csoportos-, pár- és családterápiák mellett, a gyermekek logopédiai vizsgálatát és kezelését is végzi. Elsősorban a diszlexiára-diszgráfiára való hajlam megelőzésére fekteti a hangsúlyt, ugyanis ezek a részképességzavarok komoly tanulási problémákat vonnak maguk után.

Mit is jelent tulajdonképpen a diszlexia-diszgráfia?

„A diszlexia-diszgráfia az írás és olvasás területén jelentkező problémák. Akkor beszélünk erről, amikor a gyermek hagyományos pedagógiai módszerekkel nem képes elsajátítani az írás-olvasást. Ezt a részképességzavart megfelelő módszerekkel és logopédus ssegítségével nagyon jól korrigálni lehet" - magyarázta Tóth.

A diszlexia-diszgráfia fő tünete az írás, olvasás képesség elmaradottsága az életkor iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttől. A problémára való figyelmet felhívja az, ha a gyermek megkésett beszédfejlődéses, a hosszan elhúzódó beszédzavar, a szegényes szókincs, érdektelenség mesék, versek, elbeszélések iránt, szómegtalálási nehézség, ritmuszavar úgy a mozgásban, mint a beszédben, rossz tájékozódási készség saját testén térben, időben.

„A fent említett tünetek a normál intelligenciájú gyerekekre vonatkoznak, és lényegében ezekre érdemes odafigyelni. Ezeket bárki észlelheti, aki a gyerek környezetében él, és egyes problémák felmerülésekor érdemes a szűrést már 5 éves kortól elvégeztetni" - mondta el a szakember.

Miből áll a diszlexia-diszgráfia megelőzése?

A nyugati országokban már nagyon jól működik az említett részképességzavarok kialakulásának megelőzése. Öt éves gyerek esetében ugyanis csak diszlexiára-diszgráfiára való hajlamról beszélünk, de ha ezt már ebben a korban felfedezik, akkor a gyermekkel iskolakezdésig nagyon sokat lehet dolgozni. A gyereket nagyon szépen fel lehet fejleszteni, sőt el is lehet tüntetni az erre való hajlandóságot.

„Ha a diszlexiára-diszgráfiára való hajlamot mutató gyermekkel nem foglalkoznak időben, akkor az iskolában mutatkoznak meg a problémák. A szakember diszlexiásnak-diszgráfiásnak nyilvánítja a gyereket, és ekkor már nem prevencióról, hanem intervencióról van szó, ami nehezebb úgy a gyermek, mint a szakember és szülő szempontjából."- véli Tóth.

A diszlexia-diszgráfia jelei iskoláskorban például a betűtévesztést, betűkihagyás, szöveg újrakezdése, ismétlése, a nagyon lassú olvasás, a lassú írás, a rossz szövegértés, a nagyon csúnya, rendezetlen írás. Mindez a későbbiekben megnehezíti a diák munkáját, sőt a diagnosztizálás után pszichológiai problémák is fellépnek. A szakembernek ekkor már párhuzamos kell kezelnie a gyermek neurotizmusát a logopédiai problémákkal.

„A szűrés elvégzését fontosnak tartom azért, hogy előzzük meg az iskolai kudarcot és a pszichológiai problémák kialakulását. A szűrés 5 éves kortól elvégezhető, két-három ülésről van szó, és ha a teszt során diszlexiára-diszgráfiára való hajlam mutatkozik, iskolakezdésig úgy szülő, mint a terapeuta szépen tud dolgozni a gyermekkel." - mondta el a logopédus.

Tóth Emese hétfőn és péntekenként 13 órától, szerdánként pedig 10.00-13.00 óra között várja pácienseit a Korall Klinikán. A szakrendelés kapcsán bővebb információkért érdeklődjön klinika recepcióján, az Eroii Revolutiei tér 22 szám alatt, vagy tárcsázza a következő telefonszámok egyikét: 0771-630-042, 0361-412-037.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: