2019-08-23 10:17:13• hírek • Bede Emőke

Már nyolc településen tizedeli a sertésállományt az ASP

Az augusztus 14. és 22. közötti időszakban 173 helyszíni ellenőrzést tartott a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA), melyek során a professzionális és a háztáji gazdaságokat, állatorvosi rendelőket, vadászegyesületeket, polgármesteri hivatalokat vizsgálták át tüzetesen.

A kontroll során négy írásbeli figyelmeztetést osztottak ki az ellenőrök egy aranyosmeggyesi, egy nyírestanyai két kökényesdi sertésgazdának, amiért a frissen vásárolt állatokat nem jelentette be a törvény által előírt időszakon belül – tájékoztat legfrissebb közleményében a DSVSA.


Hozzáteszik, továbbra is vannak afrikai sertéspestissel fertőzött gazdaságok a megyében: Újberekben kettő, Kökényesden kilenc, Nyírestanyán három, Tasnádszarvadon hat, Tasnáson kettő, Tasnádszántón egy, Csedregen pedig öt, bizonyítottan ASP-vel fertőzött pontot tartanak számon a DSVSA munkatársai. A betegség által érintett 290 sertés közül 21-gyel maga a betegség végzett, 269 disznó leölését pedig a hatóság írta elő. Ami a vadállományt illeti, a 151 elhullott vaddisznó közül 116 szervezetében mutatták ki a betegség jelenlétét, a vadászok által kilőtt 1431 állat közül pedig 38-ről bizonyosodott be, hogy valóban hordozták a fertőzést.


Ami a betegség újbóli felbukkanását és agresszív terjedését illeti, elmondható, hogy ezek fő oka a biztonsági intézkedések be nem tartásában keresendő – fejtette ki közleményében a Szatmár megyei DSVSA, majd azt is hosszan részletezik, milyen esetekre is kell gondolni ez alatt. Az igazgatóság szerint a sertések állatorvosi engedély nélküli és nem megbízható forrásból történtő adás-vétele az egyik legfőbb hiba, amit el lehet követni, e mulasztás miatt ugyanis a sertéseket nem lehet megfelelő módon nyomon követni, vagy egyáltalán azt megállapítani, hogy a fertőzött területekről származnak-e. Ha a gazda az ASP tüneteit érzékeli a disznón, az sem sokat javít a helyzeten, hogy önjelölt állatorvosokra vagy az ügyben teljesen illetéktelen személyekre bízzák az állatok kezelését. Az igazgatóság ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a betegség a fertőzött területekről származó takarmánnyal, vagy épp az ott megfordult személyek ruházatával és lábbelijével is bejuthat egy-egy gazdaságba.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a Szatmár megyei DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: