2019-03-31 06:06:08• hírek • Bede Emőke

Már nem kell sokat várnunk a Tűzoltótorony megnyitására

A G. M. Zamfirescu Művelődési Központ által üzemeltetett látványosság nem csak a turisták, de az itt élők egyik kedvenc célállomása is, hiszen az tornyot meghódítók lába elé különösen szép látkép tárul. Aki eddig nem csodálta meg Szatmárnémetit madártávlatból, annak hamarosan újra lehetősége nyílik erre, hiszen két hét és újra nyit a Tűzoltótorony.

A mára már „csak" muzeális épületként üzemelő Tűzoltótoronynak egykor igen fontos szerepe volt a város életében. A XIX. században Szatmárnémeti házainak egyharmada fából készült, tetejük pedig döntő többségben zsindellyel, illetve szalmával volt fedve. Ilyen környezetben természetesen rendkívül fontos volt a tűzvédelem. A torony 1904-es elkészülte után több éven át ügyelték innen a várost, ám a két világháború között elvesztette funkcióját a telefon megjelenésének és a technika fejlődésének köszönhetően. Sokáig használaton kívül állt, majd legközelebb a kommunista rezsim idején újra funkciót találtak neki. A rendszer megbukását követően, 2005-ben renoválták az épületet, ezt követően a Tűzoltótorony a látogatók számára is megnyitotta kapuit.


 A G. M. Zamfirescu képviseletében Matei Maria Magdalena számolt be a város egyik szimbólumaként szolgáló épület helyzetéről. Mint elmondta, jelenleg még zárva tart a torony, azonban ha az idő is kellemesen alakul, akkor április 15-én ismét látogatható lesz az épület. Mint megtudtuk, a Tűzoltótorony a tavalyihoz képest változatlan órarenddel fog nyitva tartani. Hétfőnként zárva lesz, viszont keddtől péntekig és vasárnap 14 és 20 óra között nagy szeretettel várnak mindenkit. Szombaton pedig 12 és 16 óra között lehet majd megmászni a torony csigalépcsőjét. Mindezért a felnőttek 5, a gyerekek pedig 3 lejt kell fizetniük.


Ám nem csak ezért lesz érdemes idén felkeresni a Tűzoltótornyot és a lábainál elterülő parkot, hanem azért is, mert június 21. és 23. között itt szervezik meg a Samfest Jazz néven ismertté vált jazzfesztivált. A szatmári közönség a hazai fellépők mellett külföldi vendégelőadókat is láthat majd, de a véglegesített listára még néhány hetet várnunk kell.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: