2011-06-21 18:50:29• hírek • Kocsis Zoltán

Már nálunk is: magyarellenes felirat a helységnévtáblán!

Hosszú évek után Szatmár megye ismét csatlakozott azon területek szomorú sorában, ahol a társadalom etnikai többségét alkotók nem nézik jó szemmel a kisebbség jelenlétét: magyargyalázó felirat jelent meg ugyanis Szatmárnémeti egyik helységnévtábláján.

Amint azt a június 21.-én, kedd délelőtt készült fényképek is igazolják, a megyeszékhely Szatmárpálfalva felőli bejáratánál található háromnyelvű helységnévtáblán filctollal felírt magyarellenes, gyalázkodó felirat éktelenkedik. Közvetlenül a Szatmárnémeti felirat alatt. Autóval elhaladva a tábla mellett igen nehezen észrevehető ugyan, de a Szatmar.ro értesülései szerint már legalább egy hete ott áll a felirat.

Érdeklődésünkre Ana Malaescu, a Szatmár Megyei Rendőrség szóvivője elmondta, hogy nem tudtak az esetről és hogy eddig senki sem tett feljelentést az esettel kapcsolatban.

Az eset természetesen felháborította Ilyés Gyula polgármestert is, aki „bunkó, primitív" tettnek minősítette az esetet. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy az utóbbi időben ismét megnőtt „a két etnikum között az érzelmi konfrontációk száma". Elmondta, lehet csak egy gyerek buta tettéról van szó. „Ám nem zárható ki a tudatosság sem. Akkor viszont már sokkal nagyobb a baj. Ez azonban sajnos a társadalom kedélyállapotának a következménye, és ez egyre aggasztóbb", mondta Ilyés.



Kommentár nélkül


Nála is vehemensebben reagált a hírre Kereskényi Gábor alpolgármester, egyben a Szatmárnémeti RMDSZ szervezetének elnöke. „Nem hallottam az esetről, ám megtesszük a szükséges lépéseket. Ez egy közösség ellen elkövetett bűncselekmény és ezért az RMDSZ ismeretlen tettesek ellen feljelentést tesz a rendőrségen. Abban az esetben pedig, amennyiben a feliratot nem lehet eltávolítani, akkor rongálás jogcímén a polgármesteri hivatal nevében is feljelentést teszünk", mondta a szatmar.ro-nak Kereskényi Gábor.

Csehi Árpád megyei RMDSZ elnök szerint felháborító, hogy ez történt, de reméli, ez egy elszigetelt, egyedi eset amihez hozzájárult az országban uralkodó hangulat, amit az erdélyi magyarság ellen gerjesztenek. A felirat eltüntetése ügyében a városnak kell lépnie és mindent meg kell tenniük azért, hogy ilyen eset ne forduljon elő - mondta az előljáró.


XXI. század, Európai Unió, Románia - minden más a táblán olvasható


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: