2008-03-14 13:26:53• hírek • Szatmar.ro

Már most eredményesek a régészeti kutatások

 A nyíregyházi régészek őskőkori paleolitikumos lelőhelyet találtak a Halmi hegyen.

A Szatmár Megyei Múzeum és a Nyíregyházi Józsa András Múzeum a Phare program keretén belül két hete kezdte meg a közös régészeti kutatásokat megyénkben, amely már most eredményesnek bizonyul.

A tavasz közeledtével a két múzeum megkezdte a régészeti lelőhelyek felkutatását megyénkben, ilyenkor egyszerűbb és hatékonyabb a munkavégzés, hiszen a növényzet még kevéssé fejlett, ezáltal nem akadályozza a kutatást. Az elmúlt két hétben megyénk északi területein, Nagytarna, Kaplony, Halmi, Túrterebes, Batarcs községek és azok környékén végeztek intenzív terepbejárásokat.

Szőcs Pétertől, a Megyei Múzeum igazgatójától megtudtuk, a kutatás leglátványosabb eredménye az az őskőkori paleolitikumos lelőhely, amelyet a Halmi hegyeken találtak. Arra a területre előszeretettel húzódtak vissza az emberek, állatcsontokat, pattintott kőeszközöket hagyva maguk után. Ezen kívül sikerült neolitikum és bronzkori lelőhelyeket feltérképezni.

A terepbejárások korántsem fejeződtek be, jövő héten újabb régészek érkeznek Nyíregyházáról. Áprilisban és májusban néprajzi és történelmi műemléki jellegű kutatásokat is végezni fognak. Szőcs Péter igazgató arról is beszámolt, hogy hamarosan a szatmárnémeti régészek Ukrajnába indulnak hasonló tevékenységek elvégzése céljából.

P.A. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: