2020-01-22 09:36:28• hírek • Bajnai Botond

Már lehet regisztrálni. Jelentkezz te is az idei Tour de Turra!

Évről évre nagyobb népszerűségnek örvend a természetbarátok körében az Erdélyi Kárpát Egyesület által szervezett Tour de Tur, mely idén 15. alkalommal várja az versenyzőket.

Kitűzték a 2020-as Tour de Tur dátumát: június 6-án, szombaton szervezi meg az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmárnémeti szervezete a tizenöt éve töretlen népszerűségnek örvendő terepfutó-, és kerékpár versenyt.

Idén a versenyszámok és a versenytávok a tavalyhoz képest nem változnak, a terepbiciklis verseny résztvevői egy rövidebb 35 kilométeres, vagy egy hosszabb 65 kilométeres távon indulhatnak, míg akik a terepfutást választják, azok egy 12, illetve egy 25 kilométeres távon fognak versenyezni.



Márk-Nagy János főszervező szerkesztőségünknek elmondta, ezeken 2021-től szeretnének majd változtatni, de idén egyelőre a tavaly használt útvonalakon indítják el a résztvevőket.

A versenyre való regisztráció december óta tart, viszont a jelentkezők minél előbb beiratkoznak, annál olcsóbban vehetnek részt a versenyen.

„Szeretnénk arra sarkalni az embereket, hogy minél előbb regisztráljanak, mert minél hamarabb megteszik ezt, nekünk annál könnyebb a szervezés. Nyilván idén is lesz helyszíni regisztráció, de hogy erről minél inkább leneveljük a résztvevőket, azok, akik csak aznap regisztrálnak, nem fognak megkapni egy csomó ajándékot. Például versenypólót, stb. Ennek egy egyszerű praktikus oka van: a pólókészítés méretfüggő, mi pedig nem tudhatjuk előre, kinek milyenre méretre lesz majd szüksége. Nem szeretnénk, hogy majd egy csomó póló rajtunk maradjon, egy fölösleges pénzkidobás lenne” – magyarázta az EKE vezetője.



Fontos szempont a verseny zöldítése, környezetbaráttá való alakítása

A szervezők igyekszenek évről évre zöldíteni az eseményt: két éve már csak újrahasznosított anyagokból készült papírpohárban kapják az ivóvizet a versenyzők, sőt, idéntől egyáltalán nem lesz pohár, mindenki saját maga kell gondoskodjon kulacsról, kempingpohárról. „Ez külföldön évek óta így működik, de már az országban is sok helyen bevezették, a szeméttermelés csökkentése érdekében” – mutatott rá Márk-Nagy János.

De nem csak az egyszer használatos poharakat száműzték a versenyről, két éve már az ételt is műanyagtányérok helyett élelmiszeripari melléktermékből (cukornádrost) gyártott tányérokban kapják a versenyzők. Így lesz idén is, viszont azok a versenyzők, akik saját tányért hoznak, azokat egy-egy aprósággal megjutalmazzák a szervezők.

Ami az eddigi versenyekhez képest további újdonság lesz, a verseny keretében lesz elektromos jármű (kerékpár és autó) bemutató. Ezeket a tervek szerint ki is próbálhatják majd az érdeklődők.



Évről évre nő a résztvevők száma

Az évek óta egyre népszerűbb rendezvény, minden alkalommal több és több résztvevőt vonz a helyszínre. Két évben fordult elő csupán, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt kissé visszaesett ez az arány. Egyszer 2013-ban, amikor egész nap esett, illetve tavaly, amikor a verseny napján, illetve az azt megelőző napon már jó idő volt, de az előző mintegy 30 napon át esett az eső.

Az előregisztráltak közül sokan nem jöttek el, és a helyszíni regisztráció is gyengébb volt, viszont a versenyt probléma nélkül, a versenyzők teljes épségben be tudták fejezni.

Az esemény évek óta legalább 500 embert kimozdít otthonából: legalább 80 szervező, nagyon sok versenyző és kiránduló látogat el ilyenkor a Muzsdaji tó partjára.

„Nagyon örülünk, hogy évek óta növekszik ez a szám, de minél többen vagyunk, annál komplexebb szervezést igényel a rendezvény. A fő szervező az EKE, viszont minden évben besegít a ProRacers Sport Klub, a Multisalva Egyesület, és a Hegyimentő Szolgálat is nagyon nagy segítséget nyújt. Várhatóan így lesz ez idén is, a Hegyimentő Szolgálat már jelezte, hogy lehet rájuk számítani, nem csak a verseny napján, de a pálya előkészítésekor is besegítenek, de biztosan csatlakoznak idén még mások is, hogy segítsenek a szervezésben” – nyilatkozta a főszervező.

Ami a regisztrációt illeti, ide kattintva érhetik el a rendezvény honlapját az érdeklődők, ahol a regisztrációs űrlap mellett minden fontos információt megtalálhatnak az eseménnyel kapcsolatban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: