2011-08-24 16:41:00• hírek • Szatmár.ro

Hét tanfelügyelői helyet szerezne meg az RMDSZ

Az új tanügyi törvény nem csak javasolja, hanem kötelezővé teszi azt, hogy ott, ahol kisebbségi nyelven folyik az oktatás, ott az iskola igazgatója, vagy aligazgatója kisebbségi legyen. Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke a napokban ennek érvényesítésén tevékenykedett, sőt, tervezi, hogy a Tanfelügyelőségen is sikerül ezt megvalósítani.

Szatmár megyében 22 tanfelügyelő tevékenykedik, a kisebbség pedig megyei szinten 1/3 arányú, így úgy gondolom, az lenne a normális, ha a tanfelügyelői helyek egy harmadát is magyarok foglalnák el - mondja az elnök.

Csehi tervei szerint így olyan jó tanügyi szakemberek is újra tanfelügyelők lehetnének, akiket az elmúlt években politikai alapon eltávolítottak tisztségükből, mindenképp számít a most tisztségben levő magyar tanfelügyelőkre és néhány új arcot is szeretne a szatmári oktatás döntéshozói között látni.

Az elnök többek között az anyanyelvi, az elemi magyar anyanyelvi, a szakoktatásért felelős és néhány szaktanfelügyelői posztot szeretne megszerezni. - Nagy hangsúlyt fektetnénk a jövőben az elméleti oktatás mellett a szakoktatásra, ezért az elmúlt napokban egyeztettem több szakiskola vezetőjével, hogy javasoljanak személyeket a szakoktatásért felelős tanfelügyelő posztjára - mondja Csehi.

Kedden hozták nyilvánosságra, hogy az RMDSZ a nyugdíjba vonuló Kónya László helyére Szász Piroskát javasolta, őt a Szatmár megyei tanárokkal való konzultációt követően kérték fel az állás betöltésére. Az iskolai igazgatói és aligazgatói helyekről folytatott tárgyalások és az oktatási intézményvezetők kinevezése még várat magára, előbb a tanfelügyelők kinevezése kell megtörténjen. Csehi az igazgatók ügyében is bizakodó: -Bízom benne, hogy a PD-L-sek be fogják tartani a törvényt, és nem kell majd olyan harcot vívnom a helyekért, mint tavaly, hogy a kisebbség képviselője bekerülhessen az iskola vezetőségébe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: