2007-03-12 18:09:52• hírek • István Löchli

Miért szökik meg a kutya?

 Mi lehet az oka az elszökésnek? Hogyan lehet erről leszoktatni a kutyát?

A Dog For Life egyesület ezen a héten ahhoz ad néhány kutyanevelési tanácsot,  hogy miképpen szoktassuk le kedvencünket az elszökésről.

Néhány kutyának egészen más fogalmai vannak a határokról, mint esetleg a gazdának. Ezeket a kutyákat gyakorlatilag lehetetlen szavakkal fegyelmezni, a problémát maximum egy vastag lánc megfelelő alkalmazásával lehet orvosolni, vagy egyéb alternatív módszerekkel, bár ez nem feltétlenül a legjobb módszer. Sok oka van annak, hogy a kutya angolosan távozik, a gazdi csekélyke örömére. Az okok felderítéséhez elég csak a családfára gondolni: az ősök, a farkasok a mai napig vándorló életmódot folytatnak a táplálékszerzés miatt, így ez a kutyákban is benne van.


Az elszökés okai:

 Unalom: Miért mászik, vagy ugorja át a kerítést a kutya? Ennek egészen egyszerű okai vannak: kívül tágasabb és sokkal izgalmasabb. Abban az esetben, ha a kutyát nagy kertben tartjuk, van mivel játszania (labdák, játékok), akkor ez nem is jelent gondot.
Viharfóbia: Sok kutya nagyon fél a vihartól, villámlástól és a mennydörgéstől. Akadnak olyan kutyák, akik elszaladnak előle. Ők talán olyan messzire kerülnek a háztól, hogy már nem találnak haza. Nagyon félős kutya esetében célszerű szakember segítségét kérni.
A gazdától való félelem: Ha a kutyát állandó lelki terror alatt tartjuk, illetve rajta gyakoroljuk az önvédelmi órán elsajátított mozdulatokat, akkor tulajdonképpen egész egyértelmű, hogy stresszesebb időszakban a kutya nemes egyszerűséggel meglép a békét és nyugalmat nem árasztó családi házból. És nem feltétlen tér vissza.


Amit tehetünk:

 A kertünk legyen körülvéve magas és erős kerítéssel, így ebünk nem megy ki, hívatlan látogatók pedig nem jutnak be. Nagyon szélsőséges esetben betonozzuk le az udvart, így ki sem tudja magát ásni. Ha hosszabb ideig marad magára, akkor ne zárjuk be egy kis helyre, de ha mégis ezt kell tennünk, akkor legalább legyenek játékai, amikkel el tudja foglalni magát. Mindig legyen előtte friss, tiszta víz. Ha otthon vagyunk, akkor játsszunk vele sokat, sétáltassuk és futtassuk meg. Ha kutyánk fél a vihartól, vagy bármi mástól, akkor kérjünk segítséget az állatorvostól vagy kutyakiképzőtől. Ne hagyjuk, hogy a félelme eluralkodjon rajta. Sok türelemmel és gyakorlással megszüntethető a fóbiája.

Tyukodi Edina

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: