2009-11-25 16:11:16• hírek • Parajdi Andrea

Már lehet adoptálni a kutyamenhelyről

Már legalább harminc kutya várja leendő gazdáját a megye egyetlen kutyamenhelyén, amely alig tíz napja működik, Pusztadaróc és Dara között. Bárki örökbe fogadhat egy jószágot, ha úgy érzi, hogy felelősséget tud érte vállalni. Szatmárnémeti területén egyébként még nem kezdték meg a kóbor ebek begyűjtését.

Eddig Szatmárudvariban és Mezőfényen „tisztították" meg az utcákat a kóbor kutyáktól a nemrégiben elindított kutyamenhely alkalmazottai. A két településről körülbelül harminc állatot gyűjtöttek össze, akik bár az utcán legtöbbünkből ellenszenvet váltanak ki, a menhely rácsos kerítésén keresztül hízelgő kis kedvenceknek tűnnek.

A begyűjtött állatokat a menhelyen beoltják, és két héten keresztül folyamatos állatorvosi megfigyelés alatt tartják. Amennyiben az eb iránt ez idő alatt sem az esetleges gazda, sem pedig egy örökbe fogadni szándékozó család nem érdeklődik, elaltatják őket. -Én is igazi állatbarát vagyok, otthon két kutyát és egy macskát is gondozok. Sajnálom, hogy a gazdátlan kutyáknak az elaltatás lesz a sorsuk, azonban mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy Romániában nincsen arra kapacitás, hogy minden kutyát haláláig gondozzunk. Egy ehhez szükséges befektetést egyetlen önkormányzat sem tudna megfinanszírozni - mondja Balog József, a kutyamenhely tulajdonosa.


Már legalább harminc kutya várja leendő gazdáját a megye egyetlen kutyamenhelyén
Már legalább harminc kutya várja leendő gazdáját a megye egyetlen kutyamenhelyén


Mint megtudtuk, a kutyamenhely tíz napos működése alatt már két család érdeklődött a befogott állatok iránt, akik közül úgy tűnik, egyik biztosan örökbe fogad egy jószágot. -Minden állatot chippel látunk el, és egészségesen adjuk a leendő gazdiknak. A chip arra szolgál, hogyha valamilyen oknál fogva a gazdi elengedné az állatot, akkor lehessen tudni, hogy kit kell felelősségre vonni - mondja Balog, aki azt is hozzáteszi 1000 és 2500 lej közötti összegekkel büntetik azokat, akik örökbe vesznek egy kutyát, majd idővel útjára engedik.

Balog József szerint nálunk éppen ez a probléma, hogy nagyon sok kutyatartó nincs felelősséggel a saját állata iránt, kiengedik az utcára anélkül, hogy biztosak lennének abban, hogy nem veszélyes az emberekre. A kutyamenhelynek célja, hogy minden polgármesteri hivatallal szerződést kössön és a megye minden területéről gyűjtse az állatokat. A pakliban így mindig is benne lesz, hogy olyan állatot is befognak, amelyiknek van gazdája. A gazdik az ellátás költségeinek kifizetése után gond nélkül hazavihetik a házi kedvencüket, ám a jövőben fokozottabban kell ügyelniük rá, hiszen az állatot chippel látják el, így ha legközelebb is „elkóborol", tulajdonosa komoly összegek kifizetésére kényszerül.

-Meg kell értsék az emberek, hogy a kutyát kerítésen, vagy házon belül kell tartani, ezt szeretnénk valahogyan beléjük nevelni - mondja Balog. A chipes módszer egyébként több országban is rendkívül jól működik, sok helyen ha egy olyan kutyát találnak, amelynek nincsen kódja, azonnal elaltatják, így tökéletesen meg tudják akadályozni azt, hogy ne legyenek kóbor kutyák.

Amint azt a menhely tulajdonosa elmondta, már leszerződtek Szatmárudvari és Mezőfény települések önkormányzataival, és napok kérdése, hogy Nagykárollyal is megköttessen a szerződés, ahol szintén megkezdik az állatok begyűjtését. Szatmárnémetiben egyelőre még szükség van arra a tanácsi határozatra, amely jóváhagyja, hogy az itt lévő kóbor kutyák sorsát a kutyamenhely elvei alapján kezeljék, így a szerződés aláírása még egy ideig várat magára.


Egy-egy ketrecben körülbelül 4-5 kutyát tartanak
Egy-egy ketrecben körülbelül 4-5 kutyát tartanak


-Éppen a napokban kaptunk egy bejelentést, hogy Szatmárnémetiben a Cardinal Iuliu Hossu utcában kóbor kutya támadás történt. Amint meglesz a várossal a szerződésünk minden hasonló riasztás során rögtön kiszállunk a helyszínre, addig nem tehetjük, mert bennünket is megbüntetnek ha engedély nélkül szedjük össze az állatokat - mondja a menhely tulajdonosa.

A tervek szerint két és fél évre kötne szerződést a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a kutyamenhellyel, melynek értelmében a városból évente legalább 1000 kóbor ebet kellene begyűjtsenek a menhely alkalmazottai. Az összegyűjtött állatok nagy részére vélhetően elaltatás vár, azonban Balog József bízik benne, hogy sokan lelnek majd hűséges házőrzőre a menhely segítségével. Az örökbe fogadás procedúrája könnyen zajlik, a leendő gazdinak 50-100 lej közötti összeget kell kifizetnie a kutyának adott védőoltásokért és tartásáért, illetve el kell fogadja az adoptálás feltételeit.

A Pusztadaróc és Dara közti útszakaszon lévő kutyamenhelyen hétfőn és csütörtökön 14 és 16 óra között fogadják a látogatókat, ám más időpont egyeztetésére is lehetőség nyílik. Az érdeklődők ha bővebb információt szeretnének a 0735 500 155-ös, vagy a 0722 383 766-os telefonszámokon kérhetnek, valamint abban az esetben is ezeket a számokat kell tárcsázni ha valaki jelenteni szeretné a környékén lévő kóbor kutyákat.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy szakember szemmel nézve veszélyesek-e a kóbor ebek? Román József, elismert kutyakiképző lapunknak úgy nyilatkozott, szerinte a jobb helyzetben lévő társaiknál semmivel sem veszélyesebbek a gazdátlanul élő kutyák, hiszen ezek többnyire csak az élelmiszer megszerzését tartják szem előtt. -Ha egy kóbor kutya agresszívvá válik, azért kizárólag a lakosság okolható, ugyanis sokan elkövetik azt a hibát, hogy rendszeresen oda dobnak egy falatot az állatnak, az meg egy idő után odaszokik és a jólelkű emberek ajtaja, vagy ablaka előtti járdarészt saját területének kezdi érezni. Aki pedig oda belép, arra esetleg támad - mondja Román József, aki szintén úgy véli, hogy valóban szükség lenne változtatni a helyi emberek hozzáállásán, ahhoz, hogy se kóbor kutya ne legyen, sem pedig kóbor kutya támadás ne történjen a városban.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: