2020-02-24 14:24:40• hírek • Bede Emőke

Már kijelölték a karantén kialakítására alkalmas helyeket

Fotó: beregihirek.hu
Fotó: beregihirek.hu

Február 24-én Szatmár megye prefektusa, Radu Bud rendkívüli megbeszélésre hívta össze a belügyminisztériumi szervek, a Közegészségügyi Igazgatóság, illetve a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház és a szatmári tüdőkórház vezetőségét. Az ad hoc találkozó célja az volt, hogy az európai országokban is egyre nagyobb mértékben terjedő koronavírus Romániába - s azon belül Szatmár megyébe - való bejutásának esélyeit minimalizálják.

A rendkívüli ülésen hozott döntések értelmében Szatmárnémetiben kijelölték azt a épületeket, ahol szükség esetén karanténba lehet helyezni a koronavírussal megfertőződött személyeket. Az egyik ilyen hely a szatmári strand szomszédságában található ifjúsági táborhely lesz, a többit pedig a megyei egészségügyi rendszer fogja biztosítani. Példának okáért a szatmári kórház sürgősségi osztályán már kialakítottak egy kétágyas elkülönítő szobát. A hétfői nap során egy bizottság fel fogja keresni az összes, karantén kialakítására alkalmas helyet, hogy felmérjék, miként oldható meg az elkülönítés, illetve milyen körülmények között lehet elszállásolni, élelmezni és kezelni az esetlegesen ide került fertőzötteket.


Az elmúlt 24 órában a petei határátkelőnél közel 6 ezer személy érkezett az országba, kik közöl 335 személy a fertőzés miatt vesztegzár alá vont Észak-Olaszországból tért haza. Ezen személyek közül senkinél sem fedeztek fel a koronavírusra utaló tüneteket, ennek ellenére arra kérték őket, 14 napig ne hagyják el otthonukat. A 335 utas közül 32-en voltak Szatmár megyeiek, a többiek főként Máramaros, Szucsáva és Iasi megyéből származnak, illetve volt köztük néhány moldovai állampolgár is.


A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal egyébként már napokkal ezelőtt megkezdte a prevenciós tevékenységeket: február 15. óta a petei, a csanálosi és a halmi határátkelőnél is állandó orvosi személyzet teljesít szolgálatot, kik szükség esetén egy speciális teremben vizsgálják ki az utazókat. Minden olyan személyt, aki egy vesztegzár alá vont területről érkezik haza, megvizsgálnak, kitöltetnek vele egy kérdőívet, illetve önkéntes karanténra kérik őket. Annak ellenére, hogy Szatmár megyében jelenleg nincs egyetlen koronavírussal diagnosztizált páciens sem, a kormánybiztos arra kérte az illetékes hatóságokat, álljanak készültségben, hogy egy esetleges krízishelyzetben azonnal lépni tudjanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: