2012-08-09 16:40:20• hírek • MTI

Már kevésbé optimisták

A román kormány csökkenti az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, amelyet az eredetileg tervezett 1,5 százalékról 1,2 százalékra mérsékel - derül ki a kabinet költségvetés-kiigazítási tervezetéből.

A Mediafax hírügynökség által ismertetett dokumentum szerint a román bruttó össztermék (GDP) az idei évben várhatóan 1,2 százalékkal nő, míg korábban 1,5 százalékos növekedésre számítottak. Ez már a második rontása a növekedési kilátásoknak, hiszen az idei költségvetést a bukaresti kabinet eredetileg 1,8-2,3 százalékos növekedéssel tervezte meg, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokat követően azonban 1,5 százalékra csökkentette a várakozásokat.

A hírügynökség a román kormány és az IMF bukaresti küldöttsége között jelenleg zajló tárgyalásokhoz közeli forrásokból úgy tudja, hogy a washingtoni pénzintézet elfogadja majd az 1 százalék fölötti gazdasági növekedési előrejelzést. Egyes elemzők 0,7 százalékos növekedést tartanak valószínűnek.

Csütörtökön Victor Ponta román miniszterelnök megerősítette, hogy a kabinet mérsékelte a GDP-növekedésre vonatkozó becsléseket. Ponta szerint a hónapok óta tartó szárazság miatt kénytelenek csökkenteni a várakozásokat, hiszen ez komoly kiesést okoz a mezőgazdaságban.

A román GDP tavaly 2,5 százalékkal nőtt, főként a rendkívül jó mezőgazdasági évnek köszönhetően, de a román gazdaság ismét technikai recesszióba került, miután a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a GDP az előző negyedévhez képest, az idei első negyedévben pedig 0,1 százalékos visszaesést jegyeztek a tavalyi utolsó negyedévhez képest. A technikai recesszió azt jelenti, hogy a GDP két egymást követő negyedévben csökken az előző negyedévekhez viszonyítva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: