2013-05-08 14:15:10• hírek • MTI

Már hét halottja van a genovai kikötőbalesetnek

Hétre emelkedett a genovai kikötőben kedd késő este történt hajóbaleset halálos áldozatainak száma. További eltűnteket keresnek a romok alatt és a tengerben. Négy sérültet kórházban ápolnak.

Három áldozatot az éjszaka emeltek ki az irányítótorony romjai alól, további négyet szerdán találtak meg a szünet nélkül dolgozó mentőegységek. Közülük többen az összedőlt épület liftjébe szorultak be, mely a falakkal együtt a tengerbe zuhant. A genovai parti őrségnél szolgáló katonákról van szó. Életét veszítette az irányítótoronyban dolgozó 24 éves révkalauznő is.
Búvárok és tűzoltók az összedőlt épület alatt és a tengerben további három eltűntet keresnek.

Nem kizárt, de kevés a remény arra, hogy túlélőkre találunk - nyilatkozott Claudio Burlando, Liguria tartomány elnöke. Hangsúlyozta, hogy a baleset idején a meteorológiai viszonyok optimálisak voltak.
A kórházban ápolt négy túlélő egyikének állapota súlyos. Ő a hajó ütközésekor kirepült az irányítótoronyból és a tengerbe esett.

A baleset bekövetkeztekor a Messina olasz hajótársaság Jolly Nero nevű, konténereket szállító teherhajója éppen elhagyni igyekezett a genovai kikötőt, vontatóhajók kíséretében. A 239 méter hosszú, több mint 40 ezer tonna súlyú hajó egyelőre ismeretlen okból nekiütközött a kikötőmóló végén álló, 45 méter magas irányítótoronynak.

A hajó szabályosan ledöntötte az épületet, melyben a katasztrófa pillanatában, 23 óra 30 perc körül sokan tartózkodtak, mivel éppen műszakváltás volt. Az első feltételezések szerint a balesetet emberi tévedés vagy műszaki meghibásodás okozhatta. A hajót és fekete dobozát lefoglalták, a hajó kapitányát kihallgatták. Az ügyészség egyelőre ismeretlen személy elleni vizsgálatot indított gondatlanságból elkövetett gyilkosság miatt.

"Érthetetlen, mi történt. Ez a hajó számtalanszor megismételt műveletet hajtott végre. A genovai kikötőbe évente 6-7000 hajó érkezik és távozik"- hangoztatta Luigi Merloi, a kikötőkapitányság vezetője.
Genova polgármestere csütörtökre gyásznapot hirdetett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: