2010-03-14 13:20:02• hírek • MTI/AFP/Reuters

Már félmillió növényfaj magvait őrzik

Elérte a félmilliót azoknak a növényfajoknak a száma, amelyek magjaiból mintát őriznek a svalbardi globális magtárban, a világ legnagyobb ilyen típusú intézményében - jelentette be a gyűjteményt felügyelő alapítvány.

A norvég kormány 2008 februárjában hozta létre a magbankot a Spitzbergákon (norvégul Svalbard), egy Norvégia és az Északi-sarkpont között nagyjából félúton elhelyezkedő szigetcsoporton. A kezdeményezés célja, hogy összegyűjtsék a világ összes terményének magmintáját arra az esetre, ha ember által előidézett vagy természetes folyamatok révén fajok pusztulnának ki.

"A félmilliós határ elérése vegyes érzelmeket keltett bennünk - mondja Cary Fowler, a maggyűjtést koordináló Globális Terménydiverzitási Szövetség ügyvezető igazgatója - Egyrészt azt mutatja, hogy a Spitzbergákon található magbank valóban a sokféleség aranystandardjává vált, másrészt azonban azt is látni kell, hogy olyan időben léptük át a félmilliós határt, amikor a mezőgazdasági rendszereink pengeélen táncolnak".

Fowler utalt arra is, hogy a maggyűjtemény szerepe megnőtt a 2009. decemberi koppenhágai klímacsúcs kudarcával.
Az intézmény közleménye szerint a héten több ezer új minta érkezett, többek között egy betegségekkel szemben igen ellenálló dél-amerikai babfajta, egy eperfaj a távoli orosz Kuril-szigetekről, valamint több egyesült államokbeli szójababfajta.
A 10 millió dollárból megépült, 4,5 millió minta tárolására alkalmas magbank két évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Kezdetben mintegy 100 ország 268 ezer haszonnövényfajának magjait őrizték itt, mára azonban a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményévé nőtte ki magát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: