2020-08-02 12:02:01• hírek • Bede Emőke

Már fele annyiba sem kerülnek a szájmaszkok, mint februárban

Forrás: Szatmár.ro archívum
Forrás: Szatmár.ro archívum

Amint arról korábban beszámoltunk, Szatmár megyében is kötelezővé vált a szájmaszk használata mindazon 5 évnél idősebb személyek számára, akik olyan forgalmas helyeken tartózkodnak, mint például a piacok, a vásárok, buszmegállók vagy épp a szabadtéri rendezvények. Ennek apropóján megnéztük, mennyit kell most kicsengetnie annak, aki szeretne beszerezni egy doboz, egyszer használatos szájmaszkot, vagy épp egy-két szövetből készült, mosható darabot.

Az interneten a maszkos hirdetések azt követően szaporodtak meg, hogy Európában is megjelent az új típusú koronavírus. Ahogyan arra számítani lehetett, a megnövekedett igény alaposan feltornázta az árakat: februárban egy 50 darabos csomagért akár 200-250 lejt is elkértek az egyik legnépszerűbb apróhirdetési oldalon az eladók, sőt, egy másik népszerű webáruház 499 lejt kért el az ugyanolyan, háromrétegű termékekért. A meglehetősen magas árak ellenére az oldalon szinte minden kiszerelés mellett a „nincs raktáron” jelzés volt olvasható. A kezdeti pánik aztán lassanként elcsitult, s ezzel együtt az árak is elkezdtek visszatérni a korábbi szegmensbe. Lévén azonban, hogy augusztus 1-től több romániai megye, köztük Szatmár is kötelezővé tette a maszkviselést, megnéztük, mennyibe kerül most egy 50 darabos csomag, és mennyit kérnek el a többször is használható, mosható darabokért. Ismét felütöttük hát azokat az oldalakat, melyek kínálatát február végén is átfésültük.


Az egyik legnépszerűbb apróhirdetéses oldalon a háromrétegű szájmaszkok 50 darabos csomagjáért 50 és 100 lej közötti összeget kérnek az eladók, azaz 1-2 lejes darabáron adják a védőfelszerelést. Ugyanakkor a februári kínálat mostanra jelentősen kibővült, hiszen számos magánszemély, illetve varroda is gyorsan alkalmazkodott az új helyzethez, belevágva az újrafelhasználható szövetmaszkok sorozatgyártásába. Ugyanakkor az általában két-három rétegnyi pamutból – és néhány esetben szűrőrétegből – készülő maszkok között megjelentek a népszerű divat- vagy sportmárkák termékei, illetve a különféle mintákkal ellátott, egyedi darabok is. Egy-egy ilyen maszkért nagy általánosságban 20-30 lej közötti összeget kérnek az eladók, de természetesen a skála mostanra igencsak széles lett, vannak ettől olcsóbbak és jóval drágábbak is.



Természetesen megnéztük az egyik legnépszerűbb hazai webáruház kínálatát is, ahol többnyire hasonló árakkal találkoztunk, viszont mindenképp kiemelendő, hogy a legnépszerűbb termékek között szerepel egy viszonylag drágább 50-es csomag is. Ezért nem kevesebb mint 180 lejt kérnek, viszont a vásárlók sokkal jobban meg vannak elégedve e Németországban gyártott termékekkel, mint a Kínából érkező maszkokkal, ezért hajlandóak több pénzt áldozni a magasabb minőségre.


Noha a maszk megfelelő, tehát orrot és szájat is takaró (!) viselése egyike az alapvető megelőzési lépéseknek, viszont ne felejtkezzünk el a kézhigiénia fotosságáról sem. A hatóságok rendszeres, szappannal történő kézmosásra és -fertőtlenítésre intik a lakosságot, annál is inkább, mivel sokan a kezükkel takarják el szájukat, ha tüsszenteniük vagy köhögniük kell. Egészségügyi szempontból egyébként sokkal ajánlatosabb a könyökhajlattal vagy egy egyszer használatos papír zsebkendővel eltakarni a szájat és orrot, hiszen így minimalizálható a vírus továbbadásának esélye.



A belügyminisztérium a Suier nevű rendőrkutya segítségével hívta fel a figyelmet a helyes maszkviselés fontosságára.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: