2018-10-12 13:00:34• hírek • Bede Emőke

Már épül a szobor

Az első világháborúban elesett hősökre való emlékezés szokása Belgiumban alakult ki, majd futótűzszerűen terjedt át Európa más országaiba, többek között Romániába is.

Szatmárnémetiben 1922. december 1-én állították fel az Ismeretlen Román Katona alakját megformáló szoborkomplexumot az akkor Győzelem térként, ma Szabadság térként ismert közterületen. A szobor egy köpönyegét épp levető katonát ábrázolt, a talapzatot pedig két ágyú fogta közre. 1939-ben a szobrot a Kossuth-kertbe helyezték át, viszont innen a második világháború sodrásában nyomtalanul eltűnt.



Többek között ezt a szobrot szeretnék újraalkotni és felállítani Szatmárnémetiben az egyesülés 100. évfordulóján. Eredeti helyét a korabeli fényképek alapján mérték be, a tervek szerint a Divatházzal szembeni taximegálló és a parkot körülölelő körforgalom közti zöldterületre helyezik el, mi több, már hozzá is kezdtek a talapzat megépítéséhez. A talapzat 3 méter, a szobor pedig 2 méter 20 centi lesz, azaz az ismeretlen román katona több mint 5 méter magasból, a villanyórával szembeni taximegálló mellől pásztázza majd a Szabadság teret.


Maga a szobor azonban csak november 15. után érkezik meg városunkba. Ha minden jól megy, akkor a nagy egyesülés évfordulóján, december 1-én ünnepélyes keretek között avatják fel a javarészt adományokból finanszírozott alkotást. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: