2015-06-09 18:09:37• hírek • Szatmár.ro

Már épül a pódium, a hétvégén tartják a Jézus Szíve búcsút

Vasárnap sok százan, az egyházmegye minden településéről érkeznek hívek Szatmárnémetibe, hogy részt vegyenek a Székesegyház előtt megtartott búcsúmisén. A püspökség már javában készül a nagy tömeget megmozgató rendezvényre, a pódium, amelyen a szentmiseáldozatot bemutatják, már épül.

XIII. Leó pápa írta elő az egyházmegye felajánlását Jézus Szentséges Szívének, amit az 1899. évi századfordulón Meszlényi Gyula püspök a jezsuiták szatmári központjának számító Kálvária templomban végzett el. A XIX. század utolsó évtizedében, Jézus Szíve ünnepén a városbeli és a vidékről érkezett hívek számára már a magyar mellett német nyelvű prédikációt is tartottak. 1909. június 6-án, az átépített Kálvária templomot Boromisza Tibor püspök Jézus Szíve tiszteletére szentelte fel. 1999-ig a templomban, illetve annak udvarán mutatták be az ünnepi nagymisét, majd ettől az évtől a Székesegyház előtti térre vitték.

Idén június 12-ére esik Jézus Szent Szíve ünnepe, az érkörtvélyesi, nagytarnai és tiszaveresmarti templomok ünneplik ekkor búcsújukat. Érkörtvélyesen és Nagytarnán is tizenegy órától kezdődik a szentmise - előbbi helyen Ft. Seffer Dániel Antal ugocsai esperes mond szentbeszédet, Nagytarnán pedig Ft. Jakab Norbert, a szatmárnémeti Szent Antal egyházközösség plébánosa prédikál.

Az egyházmegye búcsúját a hagyományoknak megfelelően idén is az ünnepet követő vasárnapon tartják. A román nyelvű szentmisét a Kálvária templomban reggel nyolc órától Ft. Marius Taloş SJ, a román jezsuita régió elöljárója mutatja be; a német nyelvű szentmisét fél tíztől ugyanott Ft. Forrai Tamás Gergely SJ a magyarországi jezsuita rendtartomány provinciálisa. A Székesegyház előtt felállított pódiumon, Szatmárnémeti régi főterén, tizenegy órától magyar nyelven lesz a búcsús nagymise - Ft. Forrai Tamás Gergely SJ a meghívott celebráns és ünnepi szónok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: