2018-11-02 15:44:28• hírek • Agerpres

Már ebben a hónapban drágul néhány százalékkal a kenyér, mert a közmű számlák is megnőnek

Már ebben a hónapban drágul néhány százalékkal a kenyér, mert drágul az elektromos energia, a földgáz, az alapanyag és a munkaerő - jelentette be pénteken a ROMPAN malom- és pékipari munkáltatói szövetség.

"Korábban egy kenyér annyiba került, mint egy csomag cigaretta, ennek most is így kellene lennie. Jelenleg egy 30 dekás vekni ára 0.60 és 1,30 lej között van. (...) Az energia beszállítók jelezték, a gáz és a villany ára 25 százalékkal fog emelkedni. A búza, aminek 2017-ben még 650 lej volt tonnája, most 850 lej lesz" - sorolta a számokat Aurel Popescu, a ROMPAN malom - és pékipari munkáltatói szövetség elnöke az INDAGRA agrárvásáron az Agerpres híroldalnak.

 

A szövetség kétségbe vonja Petre Daea mezőgazdasági miniszter bejelentését, miszerint az idei búzatermés meghaladta a tízmillió tonnát, bár elismeri: bizonyosan több termett, mint az ország igénye. Ugyanakkor azt mondja: a termés fele elmarad minőségileg a kívánatostól.

 

"Ha azt nézzük, hogy Románia mintegy ötmillió tonna gabonát exportál, akkor kiderül: ami marad, az gyenge minőségű búza - ebből kell dolgoznunk" - magyarázta a szakember, aki hozzátette: egyre jobban érződik a szakképzett dolgozók hiánya. A szövetség számításai szerint mintegy négyezer szakember hiányzik az ágazatban.

 

A ROMPAN munkáltatói szövetség a román piac 65 százalékát födi le a malomipar, 40 százalékát a péktermék, 70 százalékát a tésztafélék és 55 százalékát a kekszgyártás területétén.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: