2010-11-29 09:02:04• hírek • MTI/dpa

Babák a koncertteremben

Különleges közönség csúszkál-mászkál és gügyög a weimari Német Nemzeti Színház előcsarnokában: ötven kisbaba készül a nagy múltú intézmény babakoncertjére.

A családbarát időpontokban, a legfiatalabb közönség igényeinek megfelelően alakították ki a koncert programját, hogy a szülők gyermekeikkel közösen élvezzék a zenét. A kereslet meglehetősen nagy: minden koncert és még az ismétlő előadások is teltházasak, minden jegy elkel.

"Akinek kisbabája van, annak egyáltalán nincs ideje arra, hogy koncertekre járjon" - fejtette ki Nils Kretschmer zenekari igazgató. A hosszú, több órás koncertek nem alkalmasak arra, hogy a babák szüleikkel együtt ismerkedhessenek meg a komolyzenével vagy a nagyzenekari művekkel - túl sokáig tartanak, a "szülők pedig nem adhatják le egyszerűen kisbabájukat a ruhatárban".

A babakoncertek fesztelen légkörben zajlanak, mindössze 45 percesek, a nagy hírű állami zenekar kisebb létszámmal játszik.
Ulrich Brandl gyermekneurológus, a jenai Friedrich Schiller Egyetem klinikájának munkatársa szerint 3-4 hónapos kortól a babák bizonyítottan felismerik a ritmust, a hangmagasságot és a dallamot. Babakoncertekre különösen a könnyen felismerhető dallamú és tiszta ritmusú zeneművek alkalmasak, mint a barokk zene vagy Mozart kompozíciói.

"A koncertek a babák szellemi fejlődésére is jó hatással vannak" - emelte ki Brandl. A weimari példa nem egyedülálló, más német városokban, Kölnben, Hamburgban, Freiburgban és Passauban is szerveznek komolyzenei babakoncerteket.


A weimari színház épülete
A weimari színház épülete


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: