2020-04-28 07:50:25• hírek • Bede Emőke

Már csak hat aktív karanténközpont van Szatmár megyében

Az új típusú koronavírus megfékezése érdekében bevezetett óvintézkedések jegyében a sárga és vörös zónákból hazatérő állampolgárokat lakhelyi elkülönítésbe vagy intézményes karanténba helyezték el a hatóságok. Az e helyzetbe került került személyek száma április elején tetőzött, amikor is közel 4 400-an „raboskodtak” otthonukban, további 700 főt pedig valamelyik Szatmár megyei karanténközpontban helyeztek el.

Ezzel kapcsolatban Radu Bud prefektus a szatmári ITV Info Studio című műsorában elmondta, a megyénkben kialakított karanténközpontokból még a csúcsidőszakban sem jelentettek teltházat, mi több, olykor az is megesett, hogy olyan személyeknek is átmeneti otthont nyújtottak ezek, akiknek a szomszédos megyékben már nem jutott hely. Utóbbiakat is beleszámítva, már több mint ezer fő töltötte le valamelyik Szatmár megyei intézményes karanténban a rá kiszabott kéthetes kényszerpihenőt. Ezzel kapcsolatban a kormánybiztos azt is kifejtette, hogy Szatmár megyében nem jelentettek szökési kísérleteket a karanténközpontokból, és szerencsére a szálláshelyek tulajdonosai sem adtak hírt esetleges rongálásokról, károkozásokról.


A prefektus a műsorban reagált azokra a korábbi hírekre is, amelyek a karanténközpontban tapasztaltahó rossz körülményekről számoltak be. Bud szerint azokat a híreket csupán egyetlen bentlakó generálta, aki „olyannira ellenszegülő magatartást tanúsított, hogy ha a Peles-kastélyban szállásolták volna el, akkor is talált volna valami kivetnivalót a dologban.”


Bud elmondta továbbá, hogy Szatmár megyében 17 potenciális karanténközpontot jelöltek ki, azaz ezeket bármikor használatba lehet venni a megkötött szerződés értelmében, viszont jelen pillanatban csupán 6-ban vannak elszállásolva 14 napos elkülönítésüket töltő személyek. Amint csökkenni kezdett az intézményes karanténban levők száma, elsőként a kisebb központokat kezdték el felszámolni, hiszen rendvédelmi szempontból hatékonyabban lehet őrizni egy-egy nagyobb, több személy elszállásolására alkalmas épületet, mint több kisebbet. A prefektus úgy értékelte, más megyékkel ellentétben Szatmár szerencsés helyzetben volt e téren, ugyanis nem volt arra szükség, hogy például emeletes ágyakkal és közös mosdóval rendelkező bentlakásokat jelöljenek ki központként, hiszen elegendő két- illetve háromcsillagos szálláshely állt a hatóságok rendelkezésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: