2019-06-08 07:52:28• hírek • Nagy Tímea

Már biztos, hogy felújítják a szatmárnémeti és a nagykárolyi vasútállomásokat

A képek forrása a vasutallomasok.hu.
A képek forrása a vasutallomasok.hu.

Az Országos Vasúttársaság (CFR) infrastruktúráért felelős osztálya hivatalosan is bejelentette, hogy közbeszerzési eljárást indít 24 romániai vasútállomás felújításának megvalósíthatósági vizsgálatára.

Ezek között van a szatmárnémeti és a nagykárolyi épület. A vasúttársaság hosszú távú terveiben összesen 47 állomás helyreállítása szerepel. A megvalósítás első lépcsőjeként a szükséges vizsgálatok elvégzésére írták ki a pályázatot. Az észak-nyugati régióban nyolc megállóhely is megújul: Szatmárnémeti, Nagybánya, Zsibó, Dézs, Beclean pe Somes, Mihályfalva, Nagykároly és Nagyszalonta.

 

A közbeszerzési eljárásban meghirdetett megvalósíthatósági vizsgálatok elvégeztetésére elkülönített összeg két tucat ingatlan esetében már igen jelentős, mivel nem csak homlokzati munkálatokról van szó. A társaság az utazóközönsége számára modern utazási és várakozási feltételeket szeretne megteremteni, melyet ezzel a több millió lejes, éveken át tartó beruházással valósít meg.

 

A szatmárnémeti ingatlan modernizálásának megvalósíthatósági tervére 588.562 lejt különített  el a CFR, míg a nagykárolyi épület esetében ez az összeg 235.424 lej. A kiírás szerint keresik a technikailag és költségvetésben is megfelelő tervet a két állomás fejlesztéséhez, betartva a kivitelezésre és működésre vonatkozó jogszabályi előírásokat.

 

 

Ezeket a munkálatokat tartalmazza a majdani, teljes körű modernizálási projekt:

 

Az épületek teljes körű felújítása és akadálymentesítése; a peronok EU-s szintre való emelése; a féltetők, beállók, járdák, átjárók, felüljárók és a peronokhoz vezető gyalogutak rendbetétele; a szellőztető- és fűtésrendszerek megjavíttatása, a telekommunikációs és az információt nyújtó berendezések modernizálása, az elektromos berendezések cseréje, hangszigetelő panelek felszerelése, a toalettek berendezésének cseréje és a vízelvezető rendszer helyreállítása; biztonsági berendezések felszerelése.

 

Az előzetes információk alapján a 47 állomás felújítása összesen 9,7 millió lejbe kerül majd a CFR vállalatnak, melyet a Nagy Infrastrukturális Operatív Programból (Programului Operaţional Infrastructură Mare) fedeznek.

 

A szatmárnémeti vasútállomás pár évvel ezelőtt átesett némi tatarozáson, de az ott dolgozók állítása szerint, nagy beavatkozásra lenne szükség, ha valóban helyre szeretnék állítani és modern szolgáltatások helyszínévé tenni a műemlék jellegű épületet.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: